Петте грешки на Хилъри Клинтън

Изборите в САЩ наближават и докато за републиканците кандидатът е ясен, то при демократите битката продължава да е оспорвана и жестока.
Барак Обама или Хилъри Клинтън?

След първичните избори в Индиана и Северна Каролина на 6 май, все повече са гласовете сред демократите за оттегляне на Клинтън от борбата, дори и сред убедените й привърженици.


Загуби ли тя окончателно?

Списание „Time" прави критичен анализ на предизборната кампания на Хилъри Клинтън, представяйки кратък списък на основните грешки, допуснати от нея досега.


Неадекватно поведение спрямо избирателите

Това най-вероятно е най-големият й гаф. Тя не показа достатъчно познаване на истинските настроения сред избирателите и залагаше предимно на известната фамилия и изтъркана стратегия, отколкото на реални проблеми и наболели нужди. А хората искаха „да обърнат страницата" и тотална промяна... Не им бе достатъчно "искам да победим републиканците".


Обърка правилата на играта

След първите значими победи на Клинтън в първичните избори анализатори й предрекоха бърза победа сред кандидатите на демократите и събиране на нужните й делегати. Да, но демократите не са републиканци и при тях победата в един или няколко щата не означава нищо друго, освен местен успех. При тях борбата е до последно и изходът никога не може да е ясен до последно.


Подцени редица щати.

Клинтън вече бе приела, че нейните избиратели са ясни - предимно сред белите, жените, хора на средна възраст, с добро социално положение и като че ли всичко останало около провеждането на изборите не я интересуваше, включително изборните събрания в някои щати като Канзас, Минесота и Небраска, по-особена система, при която се избират делегатите. И резултатът от това недоглеждане не закъсня...


Големи дарители - малка полза

Барак Обама се оказа по-изобретателният и при събирането на даренията. Докато Клинтън заложи на дарителите от кампанията си за сенатор - с големи финансови възможности, то Обама чрез уебсайта си даде възможност на обикновените хора по всяко време да могат да изпращат малки суми - 5, 10, 20 долара и т.н. Както е известно, кандидатите за президент могат да приемат наведнъж до 2 300 долара от един дарител, така че „богатите приятели" на Клинтън бързо свършиха, докато „обикновените" спонсори на Обама се оказаха далеч по-многобройни и щедри и той победи и в този пункт съперника си при демократите.


Прекалено убедена в бързата си победа

Хилъри Клинтън от самото начало бе убедена, че ще спечели. Нещо повече - тя бе сигурна в незабавната си победа и тотален разгром на останалите кандидати още в началото на борбата и първичните избори. Първите й успехи като че ли предричаха точно този очакван развой на събитията. Но... както бе казано по-нагоре, при демократите един щат не решава всичко и няма предварително известни победители.

Според изданието въпросът не е дали Хилъри ще напусне борбата, а кога. Засега, въпреки призивите за оттегляне, тя остава в играта и „ще се боря за каузата на демократите, за да победим през ноември, без значение какво ще се случи". Възможно е грешките й да идват и от прекаленото смесване на политика с история и лични амбиции. Подобно на Обама с амбициите му да бъде първият чернокож президент на страната, то и Клинтън се бори да бъде първата жена - президент на САЩ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини