Ливан пред нова гражданска война

Водената от "Хизбула" опозиция отхвърли предложението на водача на прозападното мнозинство в ливанския парламент Саад Харири за прекратяване на конфликта между двете враждуващи страни, съобщават информационните агенции.

Ливан е на прага на нова гражданска война, след като по-късно през деня бойци на прошиитските групировки "Хизбула" и "Амал" превзеха ключови за Бейрут квартали.

Столицата е напълно блокирана от привърженици на просирийската опозиция. Най-малко 11 души са убити, а над 20 са ранените в избухналите престрелки, съобщи източник от ливанските сили за сигурност.

Според очевидци, цитирани от агенциите, въоръжени активисти на "Хизбула" и "Амал" контролират сунитските квартали Зариф, Зокак ал Блат, Мала, Мазраа и Рас ан Наба, считани за бастион на управляващите сунити в Ливан.

"Ал Джазира" съобщава за престрелки и в смесени квартали на столицата.

Боеве дори се водят и около сградата на правителството в Бейрут, а резиденцията на Харири е бил обстреляна с гранатомет.

Харири призова лидера на радикалната шиитска групировка Хасан Насрала "да прекрати обсадата на Бейрут". Сблъсъците ескалираха, след като Насрала определи решенията на правителството спрямо движението му като "обявяване на война".

Във вторник кабинетът реши да разследва телекомуникационна мрежа, за която се предполага, че е инсталирана от "Хизбула" в цялата страна, както и да уволни шефа на охраната на летището в Бейрут, смятан за близък до шиитското движение.

Според източник от опозицията тя отхвърля всички идеи за прекратяване на конфликта, различни от предложените от Хасан Насрала. Лидерът поиска приетите от ливанското правителство мерки срещу "Хизбула" да бъдат отменени.

"Тези решения са обявяване на война и започване на война от правителството в полза на САЩ и Израел", заяви той на пресконференция в населено предимно с шиити южно предградие на Бейрут.

"Нашият отговор на това е правото на защита на съществуването ни, оръжията ни и съпротивата ни. Който стреля по нас, и ние ще стреляме по него, дори ако става въпрос за наши братя", предупреди лидерът на Насрала.

Експлозии и стрелба отекнаха вчера в Бейрут минути след изказването. Престрелки избухнаха по една от основните пътни магистрали в мюсюлманската част на ливанската столица, която преминава през райони, населени с шиити и сунити.

Привърженици на "Хизбула" блокираха много улици с горящи автомобилни гуми, стари коли и кофи за боклук. Преграден бе и пътя, водещ към международното летище, което доведе до отмяната на всички полети, а транспортът бе напълно парализирано. Затворени бяха повечето държавни учреждения, училища, магазини и банки.

Днес въоръжени бойци на опозицията влязоха в сграда на проправителствената телевизия "Фючър нюз" и прекратиха предаванията й. Тя е собственост на Саад Харири, лидер на подкрепяната от САЩ управляваща коалиция в Ливан.

По-късно "Хизбула" принуди всички медии, принадлежащи на семейството на Харири, да спрат излъчване, съобщи представител на медийната група.

Всички тв канали - Future TV, сателитният информационен канал Future News, всекидневникът "Мустакбал" и "Радио Ориент" бяха поставени под контрола на армията, след като получиха заплахи от въоръжени лица, заяви представителят, пожелал анонимност.

Над 10 души са били убити и над 20 ранени в трите дни сражения между враждуващите фракции.

В Ню Йорк постоянният представител на САЩ в ООН Залмай Халилзад заяви пред Съвета за сигурност, че САЩ ще настояват за санкции срещу Сирия и срещу "Хизбула", ако те не предприемат незабавни мерки за прекратяване на сблъсъците и не съдействат за преодоляване на политическата криза, започнала преди близо 17 месеца.

Кореспондент на Би Би Си в страната посочва в свой коментар, че Ливан в момента е изправен пред най-сериозната криза на сигурността след края на гражданската война през 1990 г.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини