70% от децата ни са с алергичен ринит

70% от децата в детските заведения имат симптоми на алергичен ринит, а 29% - на бронхиална астма.

Скринингът е направен в 18 столични детски градини сред 600 шестгодишни деца, съобщи главният секретар на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Диана Хаджиниколова.

По повод Световния ден за борба с бронхиалната астма днес в градинката пред театър "София" асоциацията организира безплатно измерване на белодробния дихателен капацитет.

700 000 са българите, болни от астма, а в света боледуващите са 300 милиона, посочи Хаджиниколова.

В асоциацията са загрижени, че здравната каса плаща на 100% само за два жизненоважни медикамента, използвани за овладяване на пристъпи и за лечение на хронично болни деца.

Възрастните трябва да доплащат между 30 и 60 лева за един медикамент месечно, а за друг, също толкова важен, касата тази година е намалила реимбурсацията от 70 на 25%.

"Миналата година връчихме петиция в Министерството на здравеопазването за създаване на национална стратегия за борба с астмата. Досега оттам сме получили само отговор, че се работи по въпроса", каза Хаджиниколова.

Амбицията на асоциацията е във всички градове да бъде направен скрининг, както в столицата. Според Хаджиниколова у нас статистика на болните от астма и от хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ не е правена от 1996 година.

Предстои откриването в Пловдив на курс по йога, на който астматици ще се учат да дишат правилно, разказаха още от асоциацията.
Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини