"Вътрешна полиция" ще чисти МВР

Преструктуриране на звеното за борбата с организираната престъпност (БОП), изграждане на силно звено за вътрешна сигурност в МВР, както и предприемане на мерки за чистота и лоялност в системата.
Това са посоките на реформата в МВР, обсъждани днес на оперативно съвещание в Министерството с участието на премиера Станишев, съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Мерките трябва да бъдат достатъчно дълбоки и енергични, категоричен е премиерът Сергей Станишев.

Той каза, че споделя виждането на министъра, че законодателните промени трябва да станат чрез изменения и допълнения в действащия закон за МВР.

Необходима е сериозна реформа на БОП-а, категоричен е Станишев.

По думите му промените в използването на ДОТИ, ДОИ и на СРС най-вероятно като резултат ще се изразят в структурирането на една агенция, в която да се организира по добър начин прилагането на специалните разузнавателни средства и да се повиши контролът и ефективността.

Станишев изказа подкрепа и за засилването и извеждането на по-високо ниво на звеното за вътрешна сигурност в МВР.

Както той поясни, целта на това звено е противодействие на евентуална корупция и пресичане на границата между държавата и частния интерес, особено на сивия и престъпен частен интерес.

Трябва да се засили това звено, както и да се засили инспекторатът в МВР, каза Станишев.

Според премиера набелязаните структурни промени ще намерят своето законодателно решение в близките седмици и месеци и ще дадат добър практически резултат.

Най-важният приоритет, подчерта той - е полицията да бъде по-близо до хората и да ги защитава ефективно.

Законодателните промени трябва да станат час по-скоро и то не като самоцел, за да се демонстрира реформа, а за да се подобри работата на министерството и особено в чувствителните сфери - работата на ГДБОП, работата със срс-та и издигането на ролята на звеното за вътрешна сигурност, коментира още Станишев.

Вътрешният министър Михаил Миков поясни за звеното за вътрешна сигурност, че в момента има такова в рамките на полицията и че то ще бъде издигнато на по-високо ниво и ще получи повече правомощия.

За ДОИ Михаил Миков каза, че задължително ще бъде в рамките на МВР.

За реорганизацията на ГДБОП Миков каза, че идеите са да се създаде звено, запазващо относителна обособеност, с оперативни и разузнавателни функции, но и в тясна връзка с централно звено.

Все още е необходимо да анализираме внимателно картата на организираната престъпност в страната, защото тя е концентрирана в определени точки и там централното звено трябва да има свои изнесени структури, а в други места да е в по-латентна форма, каза още Миков, който отказа да коментира кадрови въпроси.

Сред набелязаните промени са премахне на дублирането на функциите и подобряване на взаимодействието между правоохранителните и правораздавателните органи, ускоряване на дисциплинарните процедури, посочи още Миков.

Вътрешният министър каза, че са обсъждани и въпроси за стимулиране на служителите, за статуса на служителя на МВР, за по-добро разпределяне на ресурса за противодействие на престъпността, както и подходи и идеи за борба с корупцията вътре в системата и недопускане на конфликти на интереси.

Политическата дискусия за реформата в МВР ще приключи този уикенд (когато е изнесеното заседание на политическия съвет на коалицията, бел.ред.), а утре тя ще се разгърне в рамките на заседание на Висшия съвет на БСП, каза Станишев.

По думите му има много неща, които трябва да се направят, в това число законодателни, за да бъде по-ефективна разследващата дейност и за да бъде полицията близо до гражданите.

Премиерът каза, че може и трябва да се оказва системен натиск върху организираната престъпност и че очаква такива мерки от министъра и професионалното ръководство на МВР.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини