ЕС иска 95-годишен копирайт за певците и музикантите си

Европа е загрижена за старините на хиляди певци и музиканти. Европейският съюз обмисля да разшири защитата на авторските права върху произведенията на певци и музиканти от 50 на 95 години.

Целта на подобна мярка е да осигури постъпления на изпълнителите и в най-късната им възраст.

Предложението, за което съобщава "Ню Йорк Таймс", идва от комисаря по вътрешния пазар Чарли Маккрийви. Ако то бъде одобрено, европейските певци и музиканти ще се изравнят с техните колеги в САЩ, както и с композиторите в Европа, чиито произведения са защитени със 70-годишен копирайт.

Сегашната защита от 50 години не дава на изпълнителите гарантирани доживотни приходи, посочва Маккрийви.

Ако не бъде направено нещо по въпроса, творците, записали музика през 50-те и 60-те години на миналия век, ще престанат да получават постъпления от произведенията си през следващите десет години, предупреждава еврокомисарят.

Предложението подлежи на одобрение от правителствата на ЕС и от Европейския парламент. То ще облагодетелства не само големите имена в музикалната история, но и по-неизвестните изпълнители.

Според проучване на Европейската комисия повечето певци и музиканти на континента са започвали своите кариери в ранните си години.

"Гостуващите" музиканти, които не са членове на групи, обикновено са "влизали в бизнеса" от 17-годишни. Те ще са на 70, когато изтече копирайта върху музиката им, според сегашното законодателство.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини