Цигари с разрешително. Плюс снимка на пушача

Английските пушачи скоро може да се окажат в положение, при което ще трябва да купуват ... лиценз за правото да пушат.

Това съобщава ВВС.

Ако правителството на страната се вслуша в заключението, направено от консултанти към отдела за здравеопазване, никой няма да може да си купува цигари без разрешително.

Смята се, че лицензът ще струва около 10 паунда.

Един от авторите на идеята- професор Джулиън Льо Гран, заяви, че предложената схема ще увеличи броя на хората, които искат да оставят цигарите. Той предлага средствата от закупените разрешителни да бъдат предоставяни на националната система за здравеопазване.

Освен това съветникът на бившия премиер Тони Блеър смята, че новата схема ще има не само финансови неудобства за пушачите. Ще трябва да получите специална анкета, да попълвате сложен формуляр – а правителството в тази област няма равно - ще се наложи и да се снимате ... И всяка година ще трябва да вземате съзнателното решение да останете пушач", казва авторът на идеята.

Льо Гран смята, че 70% от пушачите искат да спрат цигарите.

От организацията „Forest", която защитава правата на пушачите, определиха предложението като възмутително, като посочиха, че пушачите и така плащат „рекордно високи данъци".

По думите на прессекретаря на организацията Саймън Кларк предложеният проект ще бъде сериозен удар за възрастните пушачи и тези с ниски доходи. Особено възмутени са от директното изявление, че анкетата за получаване на лиценз трябва да бъде максимално сложна и объркана.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини