Откриха изобилие от нови видове в гора в Коста Рика

Учени са открили 11 неизвестни досега растителни и животински видове в отдалечен горски "рай" в Коста Рика, пише в. "Таймс".

В гората на Националния парк "Ла Амистад" освен новите растения и животни специалистите са открили и 5300 вече класифицирани видове. Тази отдалечена област в Коста Рика е една от най-запазените в света, тъй като от столетия не е обитавана от хора. Благодарение на тези фактори местната екосистема е една от най-ценните на планетата.

"Това място е истински рай, където животни и растения процъфтяват далече от намесата на човека. Откриването на толкова много нови видове на едно място показва, че все още има какво да научим за многообразието на дивата природа", казва ръководителят на изследването Алекс Мънроу от Британския природонаучен музей.

Сред новооткритите видове има две жаби и шест растения, сред които имел с грамаден цвят. Специалистите са открили и три вида саламандри, единият от които джудже с дължина около 3 сантиметра.

Учените описват саламандрите като много бавни животни. Тайното им оръжие е "балистичният" език, изстрелван с невероятната скорост и точност. Специалистите обясняват, че саламандрите изваждат езика си, улавят с него плячката си и го прибират обратно в устата си за 7 милисекунди. Новооткритите видове ще бъдат назовани и каталогизирани от учени от университета на Коста Рика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини