Алергии в резултат на студа

Според алерголозите, най-големите проблеми за пациентите, страдащи от алергия, създават не хранителните продукти и домашният прах, а физическите фактори какъвто е например студът. Две трети от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че всъщност имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза или натравяне.
Сам по себе си студът не може да се смята за алерген - организмът не изработва никакви антитела срещу него. Но под неговото въздействие тъканните белтъчини временно се съединяват помежду си и тези конгломерати също са имунни комплекси, но по-нетрайни - те бързо се разпадат от топлината. Вие си взимате вана, изпивате чаша горещ чай и студовата алергия изчезва. Но по време на следващата разходка симптомите отново се появяват. Затова те трябва да се разпознават и проблемът да се отстранява навреме.

Копривна треска

Известно време след излизането на улицата или след завръщането у дома кожата започва да сърби, да се зачервява и се покрива с мехури.

Най-често страдат лицето, китките на ръцете, вътрешната повърхност на бедрата, около коленете, прасците, стъпалата, където студът прониква по- лесно.
Причини за тази треска са мокрият сняг, влажният вятър, мъглата и затова след завръщането си у дома хората, предразположени към нея трябва да се преоблекат в топли дрехи, да приемат таблетка антихистиминнен препарат, да изпият няколко чаши горещ чай, мляко или какао. Бельото, ризите, пуловерите трябва да бъдат от памук или лен. Синтетичните материали и вълната засилват проявата на алергията, а коприната (дори естествената) изстудява допълнително кожата.

Хрема

Студът действа по различен начин: на едни се запушва носът, а при други той "потича". Хремата понякога се държи доста "странно" - появява се само на улицата, а на топло изчезва. И така може да продължи чак до пролетта. В този случай голямо облекчение носи точковият масаж. Палците се поставят върху двете страни на носа и в продължение на 1,5 -2 минути се правят кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. След това за около половин минута с помощта на безименния пръст и кутрето се разтрива зоната под очите от носа до ушите. Накрая с четири пръста (и на двете ръце, без палците) се разтрива челото с бързи кръгови движения отдясно наляво.

10-15 минути преди излизането на улицата, можете да поставяте в носа капки против алергия. Противопоказни при псевдоалергичен ринит са нафтазина и галазолина, които след 3-4 дни облекчение засилват симптомите.

Конюнктивит

Очите се зачервяват, сълзят и болят, особено когато са насочени към небето или снега в слънчев ден, а в топло помещение бързо изсъхват и неприятните усещания изчезват. Такива са типичните прояви на псевдоалергичния конюнктивит.

Не търкайте очите си с ръце, използвайте кърпички за еднократна употреба. Ако инфектирате очите си, ще се наложи да се лекувате и от бактериален конюнктивит. Преди разходка поставяйте в очите си капки срещу алергия. Откажете се от лещите през зимата - те задълбочават неприятните усещания и могат дори да се отмият от потока сълзи. Използването на грим също не е препоръчително. Носете очила с тъмни стъкла.

Мигрена

Ако през зимата се разхождате без шапка, още през първите 5 минути челото и слепоочията бързо измръзват. При влизане в топло помещение неприятните усещания изчезват, но отново напомнят за себе си например след изпиването на чаша разхладителна напитка или изяждането на един сладолед. Англичаните дори наричат това състояние ice-cream headache - главоболие от сладолед (или студова мигрена).

Ако мигрената ви настигне на улицата, завийте се добре с шала и влезте някъде на топло. Изпийте чаша чай или кафе. Задължително носете шапка, а соковете и газираните напитки пийте на малки глътки.

Радикулит

След разходка по заснежените улици кръстът може да започне внезапно да ви боли.

Полежете 10-15 минути в леко топла вана (36-37 градуса), изпийте чаша чай с мед, вземете таблетка аспирин и 2-3 таблетки витамин С - с една дума стоплете се.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини