Мъжките макаци "плащат" за секс

Да се плаща за секс вероятно е по-стара практика отколкото се смяташе и може би датира още отпреди появата на хомо сапиенс.

Това става ясно от изследване на истински "пазар за секс", който съществува при индонезийските макаци, публикувано в британското списание "Ню Сайънтист".

Наблюдавайки в продължение на 20 месеца петдесетина дългоопашати макаци в Калимантан Тенга Майкъл Гъмърт от Техническия университет Нанян в Сингапур установил, че женските се съвокупляват средно 1.5 пъти на час, но тази честота достига до 3.5 пъти на час при тези, които преди това мъжкият е пощил.

Така мъжкият преди да задоволи сексуалното си желание трябва да "работи". Пощенето преди секс му отнема около 16 минути ако женските наоколо са по-малко и само 8 минути - ако са повече.

"Досегашните наблюдения, които не са установили този механизъм, са правени в зоопаркове, а не при животни на свобода", казва Гъмърт.

Според Ронал Ное от университета в Страсбург, който заедно с Петер Хамерщайн от Хумболтовия университет в Германия е автор на теорията за "биологичния пазар", "се открива добре известната връзка между сексуалните услуги и икономическите показатели при човешкия вид", където "има много примери на стари богати мъже, които получават благосклонността на млади атрактивни жени".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини