"Белите престилки" от болницата излязоха на едночасов протест

Медицинските работници от общинската болница в Първомай се присъединиха към протестите на съсловните организации и излязоха за час пред болничното заведение. Макар и не многобройно, събранието представляваше сериозен процент от хората, които по това време отговарят за нашето здраве.

Основният лайтмотив на протестиращите от Първомайската болница днес беше – ние не протестираме за нашите заплати, ние искаме ред и правила.
Според събралите се болнични лекари подписването или служебното стартиране на новия рамков договор би създало хаос не само в болниците, но и в работата на общопрактикуващите и затова те подкрепят безусловно колегите си от доболничната помощ. Здравна реформа не се прави с политически решения, обслужвайки лобистки интереси – категорични бяха „белите престилки”. Като пример за страна с добра практика за проведена здравна реформа беше посочена Холандия, където през 2006 година правилата за здравеопазване са определени само от хора с бели престилки.

Решението за предприетите действия е взето от районата колегия в Пловдив и организирано тук от нейния координатор д-р Димитър Кертиков. Той даде и подробно обяснения пред parvomai.net за целите на протеста. и
 

БЛС отказа да подпише НРД 2016, тъй като не се съгласи с новите промени в договора.

Този договор е тристранен - Между БЛС, МЗ и НЗОК. По закон ако БЛС откаже да подпише, остават в сила правилата от предходния рамков договор. За това БЛС избира да подпише нов рамков договор с нови правила или да откаже, като остава стария със всичките му несъвършенства. Но какво се получава? След отказа за подписване от страна на БЛС, към старите правила МЗ се опитва да прикачи тези, които искаха да наложат, включително отхвърлени по съдебен път, възползвайки се от правото на анекси. В същото време разпространяват в медиите невярна или изопачена информация. Опитват се да изкарат, че искаме само пари. Но какво се получава към датата, в която Ръководството на БЛС реши да протестираме и защо протестираме.

БЛС заявява, че: Едностранното въвеждане на рамков договор е незаконно.

От МЗ твърдят, че договорното начало е възстановено ефективно, а това не е вярно, тъй като БЛС категорично отказа да подпише НРД 2016.

До болниците бе пратена информация за новите клинични пътеки, но все още няма подписани договори с лечебните заведения, а от 01.04.2016г. трябва да започнем да работим по новите правила.

Въпреки, че бе отхвърлено и от съда, МЗ се опитва да наложи основен и допълнителен пакет за медицинските услуги. Това слага в листата за чакащи много заболявания и състояния, без точни критерии, което нарушава достъпа на пациенти до медицинска помощ. Т.е. болестите се разделят на съществени и несъществени???

Несъгласие с наредбата за удовлетвореност на пациентите. И сега пациента е в правото си да хвали или да критикува едно лечебно заведение. Но тука искат да въведат задължителен документ. Тук възниква въпроса:

- Как човек, който няма медицински познания може да прецени до колко е лекуван правилно?

Освен това с въпросната анкетна карта пациента е принуден публично да обяви от какво страда. Дали го иска всеки?

БЛС не е съгласен, че „критериите за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект.

Нарушено е обещанието за разширен обем на гарантирани медицински дейности за профилактика и деспансиризации, както и неограничено количество талони за консултации. Това е един от основните мотиви, за които протестират личните лекари.

БЛС категорично не е съгласен, че въвеждането на пръстовият отпечатък ще подобри с нещо контрола и качеството на медицинска дейност.

-Нарушават се правата на пациента

-Възниква проблема с - трудно подвижни пациенти, деца, чиито родители ги няма към момента на постъпване или дори са в чужбина.

-Скъпо струваща машинка, която ще трябва да бъде закупена от всяко болнично отделение и всеки личен лекар. Вече медиите писаха как може лесно да се излъже т. нар. „идентификатор“. Е, с какво ще подобрим контрола? В същото време това са много пари, които отиват в една фирма, спечелила конкурса. Какво да правим със „старите“ чекиращи устройства, въведени в 2015г.? Ще си ги изкупят ли обратно, защото те също бяха скъпи устройства?

Но това са само проблеми от последната година. Проблемите в българската медицина са много по-тежки и хронични и не от вчера. Всички тези години, в които се говори за „реформи“ не се постигна нищо друго освен, че неколкократно се увеличи бумащината, а на лекарите остава все по малко време да са до пациентите. Болниците станаха „търговски дружества“, а личните лекари „еднолични търговци“. Какъв е тогава пациентът??? Дори ме е срам да го кажа! Болниците са докарани до ръба на оцеляване, а в същото време се твърди колко щедро били възнаграждавани. Лекарите специалисти повсевместно са дефицит. Същото се отнася за средните специалисти. Всеки, що годе знаещ чужд език се изнася най-често за постоянно в чужбина. Там условията за работа, специализация, заплащане и признателност на труда са в пъти по-високи. Тука седим една шепа ентусиасти, желаещи да съществува МБАЛ Първомай, въпреки много по-изгодните оферти от други болници. И като една малка частичка от целия механизъм ще се опитваме да си отстояваме правата до когато и колкото можем.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини