Дъждът за малко не провали карнавала в Караджалово

    Десетки години Първомайското село Караджалово отбелязва Сирна заговезни с карнавал и искане на прошка. За вчерашния празник най-ентусиазирани бяха децата. Лошото време обърка, но не успя да провали карнавала в село Караджалово.

    Най-голямата атракция беше гостуващата група кукери от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ – град Раковски. Кукери с 14 ръчно изработени оригинални маски и задължителните персонажи – булка, младоженец, мечка, магаре и други гониха злите духове и зимата от селото.

    Празникът стана повод прошка да поискат кметът на селото Мариана Колева и народният представител д-р Катя Попова. Сред гостите на карнавала бяха общински съветници от групата на ГЕРБ и кметове на други населени места. Програмата откриха децата от танцов клуб „Веселите крачета“, а след тях с пеено хоро се включиха певчески групи от Караджалво, Бяла река и Езерово.

    Докато жури в състав почетният председател на караджаловското читалище Василка Попова, Нели Къндева и Добринка Ганева решаваше кой от костюмите да отличи на импровизираната сцена излязоха танцовите клубове „Хорцето“ - Караджалово, ученичките от местното училище и „Мавруда“ - Татарево.

    След като журито отличи най-оригиналните костюми, празникът завърши с празнично хоро и прескачане на огън за здраве и берекет.

    В миналото селото е било известно с традицията ергените да мятат стрели в дворовете на момите, които харесват. На следващия ден всяка от тях знаела колко момъка я искат за жена, но трескаво търсела нишан от своя любим. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини