С 4 бебета в отделението посрещнаха Бабинден в Първомайската болница

    Денят на родилната помощ беше отбелязан в АГ отделението на МБАЛ – Първомай по традиция на днешния 21 януари. Домакини бяха 4 гинеколози, 9 акушерки и 6 санитарки.
    Отец Георги отслужи водосвет за здраве по повод днешния празник и пожела на екипа повече новородени. Свщеника освети стаите, кабинетите и операционната в  родилното отделение. А след това подари на отделението иконата на Св. Стилиян Пафлогонски.
    „Бабин ден или както ние го наричаме Ден на родилната помощ е специален празник за нас – каза завеждащият д-р Добрин Кръстев – това е ден, в който правим равносметка на изминалата година и получаваме много искреност и благодарност от нашит пациенти и колеги“.
    През миналата година в първомайското родилно отделение са се родили 220 бебета – приблизително толкова, колкото са проплакали за първи път през 2014 г. Любопитен факт е, че освен родилки от близките села и общини за пръв път е проплакало бебето на бразилка, а е възможно съвсем скоро да роди и казахстанка.
    Необичайното тази година беше, че в традиционния ритуал участваха само служители от отделението. По стар обичай първескиня полива на бабите. На съвременните баби – гинеколози и акушери поливаше  тяхната колежка Добромира Митова, която преди няколко месеца стана майка.

    През последните години стана обичайно на този ден да се ражда бебе в първомайската болница. Тази година традицията беше нарушена, но въпреки това  в отделението има 4 бебета, родени през последните дни, а между тях и внукът на Управителя на болницата – д-р Бойлова.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини