Дебърските самодейци се завърнаха с престижни награди от Копривщица 2015

Изображение 1 от 14

    Над 40 дебърски самодейци се завърнаха с едни от най- престижните награди на ХI национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2015 -Плакет за цялостен принос за запазване на фолклорните традиции, специални грамоти за постижение на ДФПГ ,,Дебърче" и ЖФПГ ,,Дебърските баби". Те представиха читалище „Пробуда“, града и общината на Корпивщенският събор, който тази година се проведе под патронажа на председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

    Стотици зрители аплодираха малките от Детската фолклорна група „Дебърче“, които представиха народния обичай Лазаруване. „Дебърските баби“ и Мъжката певческа група извиха глас надпявайки се с групи за автентичен фолклор. С индивидуални изпълнения се включиха Виолета Калинова и Агел Ангелов.

    С това участие ние затворихме 5 годишен цикъл, в който самодейци, организатори и ръководство с неуморен труд работиха за съхранението и пресъздаването на фолклорните традиции в кв. Дебър – сподели Ангел Ангелов от профила на читалището във фейсбук. След това той благодари за труда на всички самодейци, удовлетворен от получените награди.

    На събора стартира и проекта за създаване на клипове на Мъжка фолклорна певческа група за предаването ,,От българско по- българско".

    Нели Атанасова – секретар на НЧ „Пробуда“ благодари на Община Първомай за съдействието и финансирането на участието на съставите.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини