Читатели: Площадките за спорт и отдих стават опасни

    Скейтърската площадка до промишления пазар е опасна – ни написа наш читател и ни изпрати снимки, които го доказват.

    Плочките на игрището са отлепени, децата се спъват в тях и има опасност да си навехнат крак или още по- лошо - да го счупят. Освен това, циганията е пълна – пише той - боклуците са разхвърляни навсякъде, омръзна ми да ги събирам. Вижте на снимките – кошчето е измъкнато, дърветата са изсъхнали, бравата е разбита.

    Преди по- малко от 4 години беше даден стар на изграждането на площадката – на 26.10. 2011 година. Точно преди местните избори, изпълняващият длъжност кмет на общината инж. Костадин Ангелов направи първа копка. Тогава стартира и тази част от проекта „Обновяване на градската среда“, която предвиждаше изграждането на две спортни площадки и кът за отдих.

    Опазването на площадките е съвместна отговорност както на общината, така и на ползващите ги. За съжаление по-скоро се наблюдава съвместна безотговорност.

    Живеещите в близост до другите две площадки за отдих – на улица „Черноризец Храбър“ също се оплакват, че съоръженията не се пазят и не се ползват по предназначение. На пейките вместо да отсядат майки и възрастни хора през деня, се ползват от подпийнали компании през нощта.

    Не бива да се подценява безопасността на децата.  Вярно е, че за всеки от нас – възрастните, играта е била първият урок по оценка на риска. Благодарение на нея сме се научили да преценяваме възможностите си да предприемем даден риск. Но не е ясно дали има график за поддържане на площадките, дали има квалифицирани служители, които да правят такива проверки за съоръженията и настилките. Контролираният риск не е равнозначен на безстопанствено отношение, на безотговорност и немарливост. Очевидно е, че площадките не се почистват. Надяваме се един мандат по- късно площадките отново да фокусират вниманието на общината и да станат безопасни и удобни за спортуване и отдих.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини