Знамето, изработено в "Бендида" - една от забележителностите на Роженския събор

    Огромно знаме, покриващо 5400 кв.м от роженските поляни се превърна в част от смайващите размери на възстановения събор в Родопите и фон на събитията там. Малцина са, обаче тези, които знаят, че то е изработено в първомайската фирма „Бендида 66“. За да бъде ушито над него са се трудили 2 шивачки в продължение на един месец. Използвани са 12 топа плат от всеки цвят – общо 36. Тежи около 450 кг. За да бъде пренесено е навито на специално изработена конструкция с макара. Изобщо се е наложило да бъдат използвани много пригодени за това знаме технически средства. В продължение на месец за него е била освободена една гаражна клетка, защото цехът на фирмата се е оказал крайно недостатъчен да побере количеството плат. Знамето е поръчано от Асоциацията на овцевъдите. Нейният представител Караколев е предлагал поръчката на няколко други фирми, които не са се съгласили да я поемат. Един от колегите на собственичката Атанаска Велчева сам ги е насочил към нея, с препоръка, че само тя може да се справи. Според Велчева поръчката е била голям риск, но сега е доволна и се чувства горда от изпълнението ѝ.

    Впечатляващите размери доведоха до някои нелепи изказвания вмедиите. Сред тях, че дължината на знамето е „повече от 5 км“, а според други площта му е „5, 4 кв.км“ . Истината е, че то е дълго 300 м и е широко 18 м. Повърхнината му е 5 400 кв.м или превърнато в квадратни километри това е 0, 0054 кв.км.

    Участието на Първомай и общината, обаче не се изчерпва само с огромния трибагреник. На първа сцена днес излязоха фолклорната певческа група от село Градина и танцьорките от клуб „Евридика“ - Градина с ръководител Донка Тодорова. Те се представиха с две хора – сворно, което е типично родопско и ситно селско шопско. Десетки са любителите на българския фолклор, които се отправиха към сърцето на Родопите.  

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини