Децата с добра памет лъжат по-добре, твърдят учени

Децата, които имат добра памет, са и по-добри в лъженето. Това казват група учени от Великобритания след като са провели експеримент със 114 ученици от четири училища, съобщава БиБиСи.

В теста са участвали деца на възраст между шест и седем години. Те трябвало да решат игра с въпроси и отговори. Верните отговори са били написани, но на децата им е казано да не ги гледат. Използвайки скрити камери, учените са разбрали кои деца все пак са преписали отговорите - общо една четвърт от всички участници, което учените определят като изненада, защото са очаквали по-голям брой преписали.

Въпросните деца са били отделени и подложени на втори тест. Неговата цел била да се провери дали разполагат с добра памет. Оказва се, че децата, които помнят по-добре думи и информация, могат да лъжат по-добре. Тези, които са по-добри в помненето на изображения, не са показали подобни способности.

Според учените основната причина за това е, че лъженето изисква запомнянето на вербална информация и детайли какво е казано, защо е казано. Помненето на изображения няма такава връзка.

"Родителите може и да не са особено горди или доволни, че децата им лъжат, но може да са доволни да знаят, че когато лъжат добре, развиват уменията си за мислене и за запаметяване", коментира Елена Хойка, която е един от авторите на проучването.

Тя допълва, че възрастните лъжат средно в една пета от разговорите, които продължават над 10 минути. Именно това е било мотивацията да открият какво помага на хората да са по-добри в лъжите. Следващата стъпка пред учените е да разберат кога за пръв път децата разбират какво е лъжа и започват да лъжат.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини