Даниела от "Кирил и Методий" написа най-хубавото стихотворение за "Бог е любов"

 

Даниела Димитрова от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ завоюва първо място за стихотворение в конкурса „Бог е любов“ във възрастовата група III-IV клас. Наградите бяха връчени на  06.06.2015 г. в манастира „Св. св. Кирик и Юлита” близо до Асеновград. Това е ХІV издание на Националния конкурс, а тема тази година беше „Любов и милосърдие”. Освен със стихотворения, децата можеха да участват с рисунки, други творби от приложни изкуства и есета. В двора и залата на манастира витаеше атмосфера на спокойствие. Във фоайето до залата за конференции беше подредена изложба на рисунки, икони и други предмети, изработени от ученици. Присъстващите общуваха  непринудено в спокойна атмосфера.

Даниелка участва редовно в конкурсите организирани от Пловдивската света митрополия. Тя е ученичка на преподавателката по религия Мария Личева и вече е в 5 клас. При връчване на наградата момичето рецитира своето стихотворение.

 Съорганизатор на „Бог е любов“ е Министерството на образованието, а участие в него взеха деца от различни области на страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, София, Разград, Русе, Търговище. За пръв път в този конкурс има наградени участници от Пловдивска област и това са Даниела Иванова Димитрова в жанр стихотворение, възрастова група ІІІ-ІV клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”  гр. Първомай и Мариела Недялкова Георгиева в жанр рисунка, възрастова група І-ІІ клас, от ІІ клас на ОУ „Райна Княгиня” гр. Пловдив.

На тържествена церемония присъстваха Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Знеполският епископ Арсений, представители на МОН, на регионални инспекторати по образованието в страната, родители на наградените ученици и гости.

Поздравителен адрес от името на заместник-министъра на образованието и науката произнесе г-н Коста Костов от МОН. Великотърновският митрополит Григорий приветства присъстващите от името на Негово светейшество българския патриарх Неофит. Той връчи и наградите на отличените участници.

Наградените ученици получиха грамоти и икони на Св. св. Кирик и Юлита.

В заключителното слово на церемонията Пловдивският митрополит Николай се обърна към представителите на МОН, като изказа недоумение от това, че г-н Министърът на образованието и науката не вижда необходимост от въвеждането на задължителен предмет „вероучение” в учебните планове. От няколко години Светият Синод настоява за въвеждане на стратегия с включване на „религия” като задължителен учебен предмет с три модула, за които има готови учебни програми:  православие, ислям и етика. В МОН предложената стратегия не е прочетена, не й е обърнато никакво внимание. В днешното време на агресия, наркомания и алкохолизъм сред учащата се младеж и изучаването на религията е по-ефективен начин за справяне с негативните явления, отколкото присъствието на педагогически представител на МВР в класните стаи. Митрополит Николай призова присъстващите представители на МОН да предадат на г-н Министъра думите му, както и очакванията министърът да промени отношението си към православната вяра и да се вслуша към призивите на Светата Църква.

Повече подробности в снимки може да видите на фейсбук-страницата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Първомай.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Бр
    браво , Мария
    7 -1
    08:33, 8 юни 2015
    Припомнете си всичко, което сте чели за дядо Николай, чийто ръчен часовник струва 50 000 лева, за черните возила няма да говорим, припомнете си какви ги завихри бачковският Борис...спирам до тук...Нито МОН, нито здравомислещите хора и родители са против вероучението. Те са против представителите на гилдията, която иска да го поеме. Много са си добре нашите деца с преподаватели като Мария. Кой не познава Мария Личева? Едва ли има по-подходяща личност за тази роля. Жалко , че е толкова тежък и труден животът й. Знаете ли какво пътуване трябва да прави тя из общината, за да събере норматив???!!! Откъде ще знаете?! Та нали такива като Катя Николова отговарят за този сектор???!!!Те като са вечни и са си добре, защо трябва да ги интересуват останалите.
  • 2
    Бр
    браво , Мария
    5 -3
    08:36, 8 юни 2015
    И стига сте изтривали името на Катя Николова, защото некомпетентни хора като нея докараха образованието и просветата до това дередже...
    • Pa
      parv_net
      0 0
      08:44, 8 юни 2015
      Много е лесно да не си пишете името и да поставяте квалификации. Хайде - напишете своето име и проявете героизъм като ни предпазите от "такива". Освен Личева, за да съберат норматив пътуват още учители по биология, по география, по музика... Но компетенстонстта ви стига само до определени хоризонти. И наистина - статията за успеха на Даниела е точното място да хейтвате. Бог е любов!
  • 3
    12
    12345_1433745378
    2 -1
    09:24, 8 юни 2015
    До Теди нюз.Защо не помести стихотворението?Ти си журналист.Не бъди пристрастна.Дали си атеистка или не трябва да влияе на работата ти.
    • Pa
      parv_net
      0 0
      09:29, 8 юни 2015
      Стихотворението можете да чуете в изпълнение на Даниела в профила на училището.
      Аз не съм атеист - откъде направихте такъв извод?
  • 4
    Бо
    Бог е любов
    3 -1
    13:08, 8 юни 2015
    Браво, Даниелка. Пожелавам ти да продължиш да се развиваш в тази посока и да следваш стъпките на Мария. Родителите са за пример на града.
Последни новини