20 °C

Нели Запрянова пое поста директор на СОУ

Нели Запрянова бе директор за един ден в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Деня на детето – 1ви юни, който в училището превърнаха в Ден на ученическото самоуправление. Тя е ученичка в 11а клас.

Нели, защо, с каква заслуга ти беше директор?

Предварително всички желаещи подадохме заявления за обявените длъжности до директора на училището. Той покани на интервю само кандидатите за директор. Може би го спечелих с моите лични качества и с впечатлението, което съм създала до този момент. На свое заседание Педагогическият съвет след това прие предложението аз да бъда назначена за директор.

Кой от останалите кандидати каква длъжност заемаше?

Аз и истинският директор - г-н Здравчев, поканихме на интервю кандидатите за останалите длъжности. Иван Караславов, Таня Йорданова, Станимира Мущанова, Ивайло Налбантов, Виктория Иванова и Момчил Момчилов станаха помощник-директори. Гергана Коева бе технически секретар, Марияна Колева и Весела Боюкова - педагогически съветници, Нелина Шишкова – домакин, Веселин Тъмбалев и Атанас Генчев – работници по поддръжка, Божидар Чобанов и Васко Борисов – охрана.  Ученици заемаха и длъжностите на учители по различните предмети. Нямаше разочаровани, защото всички кандидатствали имаха длъжност.

Разкажи ми за ритуала по предаване на властта?

В началото на учебния ден ръководството на училището предаде властта в нашите ръце, връчвайки ни баджове с имената и постовете. Ние, новото ръководството, поставихме задачите на всички ученици-учители, като ги призовахме за съвестно изпълнение на задълженията. В 7.50ч. се събрахме на делова среща в директорския кабинет, където аз сведох задачите на моя екип.

Какво ти се наложи да правиш през деня?

Постарахме се денят да е изпълнен с много работа и положителни емоции. Организирахме го в две насоки.

Първата - преди Деня на самоуправлението се погрижихме да осигурим украса, почерпка и музикално оформление, за да направим училището още по-привлекателно за нашите съученици. Украсихме входа и коридорите на училището с балони и конфети, поставихме постер с мотото на деня „Да погледнем от другата страна“. Погрижихме се всяко дете да бъде посрещнато с лакомство на входа на училището, с което първо честитихме празника.   

На голямото междучасие в двора на училището имаше музикална забава и почерпка за всички във фоайето. Благодарни сме на нашите спомоществователи – ОфисиТЕ, Финест Лео, магазини -  Маго, КООП, Тера и щедри родители.

Организиран беше и конкурс за рисунки на тема „Приятелството и красотата през моите очи“. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти.

Втората ми и основна насока в работата за деня включваше проверки за провеждането на учебните часове, за присъствието на учениците и много други сериозни ангажименти на директор, макар и за един ден. Срещнахме се с кмета на общината – г-н Ангел Папазов, който ни посети в училището, и сме на път да решим въпроси като  посрещането на гости от побратименото училище в Беларус, частични ремонти, поставяне на екотоалетна в двора на училището и  други, касаещи ежедневието ни на ученици.

Какво поощрение получихте за труда си?

На края на учебния ден проведохме оперативка заедно с всички ученици -учители, където те споделиха своите впечатления от учителската професия. Ивайло Налбантов отличи с грамоти най-добрите художници. Г-н Здравчев връчи сертификати за организирания от нас Ден на ученическото самоуправление.

 

Допада ли ти да си облечена в елегантно-делови стил?

Да, допада ми, и то много. Този dress code ни прави по-красиви и по-делови. Аз лично се радвах през цялото време за визията на моя екип. Всички ученици бяха предварително приканени също да бъдат в официално облекло, което изключваше анцузи и деним.

 

Научи ли нещо ново за работата на директора?

Директорският пост е изключително примамлив, но и също така пълен с отговорности. Изисква се баланс между строгост, приятелско отношение и хармонична комуникация, което е изключително трудно постижимо, но не е невъзможно.

 

Би ли избрала учителската професия или мениджърска позиция в училище?

Винаги съм вярвала, че да бъдеш учител е призвание, което се състои от огромна доза талант и голяма доза знания и умения за комуникиране. За съжаление, явно малко хора споделят моето мнение, съдейки по заплащането и отношението към много от преподавателите в България. Може би това са причините, поради които не бих избрала тази професия. Но директор ми бе интересно да бъда.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини