17 °C

Нели Запрянова пое поста директор на СОУ

Нели Запрянова бе директор за един ден в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Деня на детето – 1ви юни, който в училището превърнаха в Ден на ученическото самоуправление. Тя е ученичка в 11а клас.

Нели, защо, с каква заслуга ти беше директор?

Предварително всички желаещи подадохме заявления за обявените длъжности до директора на училището. Той покани на интервю само кандидатите за директор. Може би го спечелих с моите лични качества и с впечатлението, което съм създала до този момент. На свое заседание Педагогическият съвет след това прие предложението аз да бъда назначена за директор.

Кой от останалите кандидати каква длъжност заемаше?

Аз и истинският директор - г-н Здравчев, поканихме на интервю кандидатите за останалите длъжности. Иван Караславов, Таня Йорданова, Станимира Мущанова, Ивайло Налбантов, Виктория Иванова и Момчил Момчилов станаха помощник-директори. Гергана Коева бе технически секретар, Марияна Колева и Весела Боюкова - педагогически съветници, Нелина Шишкова – домакин, Веселин Тъмбалев и Атанас Генчев – работници по поддръжка, Божидар Чобанов и Васко Борисов – охрана.  Ученици заемаха и длъжностите на учители по различните предмети. Нямаше разочаровани, защото всички кандидатствали имаха длъжност.

Разкажи ми за ритуала по предаване на властта?

В началото на учебния ден ръководството на училището предаде властта в нашите ръце, връчвайки ни баджове с имената и постовете. Ние, новото ръководството, поставихме задачите на всички ученици-учители, като ги призовахме за съвестно изпълнение на задълженията. В 7.50ч. се събрахме на делова среща в директорския кабинет, където аз сведох задачите на моя екип.

Какво ти се наложи да правиш през деня?

Постарахме се денят да е изпълнен с много работа и положителни емоции. Организирахме го в две насоки.

Първата - преди Деня на самоуправлението се погрижихме да осигурим украса, почерпка и музикално оформление, за да направим училището още по-привлекателно за нашите съученици. Украсихме входа и коридорите на училището с балони и конфети, поставихме постер с мотото на деня „Да погледнем от другата страна“. Погрижихме се всяко дете да бъде посрещнато с лакомство на входа на училището, с което първо честитихме празника.   

На голямото междучасие в двора на училището имаше музикална забава и почерпка за всички във фоайето. Благодарни сме на нашите спомоществователи – ОфисиТЕ, Финест Лео, магазини -  Маго, КООП, Тера и щедри родители.

Организиран беше и конкурс за рисунки на тема „Приятелството и красотата през моите очи“. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти.

Втората ми и основна насока в работата за деня включваше проверки за провеждането на учебните часове, за присъствието на учениците и много други сериозни ангажименти на директор, макар и за един ден. Срещнахме се с кмета на общината – г-н Ангел Папазов, който ни посети в училището, и сме на път да решим въпроси като  посрещането на гости от побратименото училище в Беларус, частични ремонти, поставяне на екотоалетна в двора на училището и  други, касаещи ежедневието ни на ученици.

Какво поощрение получихте за труда си?

На края на учебния ден проведохме оперативка заедно с всички ученици -учители, където те споделиха своите впечатления от учителската професия. Ивайло Налбантов отличи с грамоти най-добрите художници. Г-н Здравчев връчи сертификати за организирания от нас Ден на ученическото самоуправление.

 

Допада ли ти да си облечена в елегантно-делови стил?

Да, допада ми, и то много. Този dress code ни прави по-красиви и по-делови. Аз лично се радвах през цялото време за визията на моя екип. Всички ученици бяха предварително приканени също да бъдат в официално облекло, което изключваше анцузи и деним.

 

Научи ли нещо ново за работата на директора?

Директорският пост е изключително примамлив, но и също така пълен с отговорности. Изисква се баланс между строгост, приятелско отношение и хармонична комуникация, което е изключително трудно постижимо, но не е невъзможно.

 

Би ли избрала учителската професия или мениджърска позиция в училище?

Винаги съм вярвала, че да бъдеш учител е призвание, което се състои от огромна доза талант и голяма доза знания и умения за комуникиране. За съжаление, явно малко хора споделят моето мнение, съдейки по заплащането и отношението към много от преподавателите в България. Може би това са причините, поради които не бих избрала тази професия. Но директор ми бе интересно да бъда.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини