35 °C

Нели Запрянова пое поста директор на СОУ

Нели Запрянова бе директор за един ден в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Деня на детето – 1ви юни, който в училището превърнаха в Ден на ученическото самоуправление. Тя е ученичка в 11а клас.

Нели, защо, с каква заслуга ти беше директор?

Предварително всички желаещи подадохме заявления за обявените длъжности до директора на училището. Той покани на интервю само кандидатите за директор. Може би го спечелих с моите лични качества и с впечатлението, което съм създала до този момент. На свое заседание Педагогическият съвет след това прие предложението аз да бъда назначена за директор.

Кой от останалите кандидати каква длъжност заемаше?

Аз и истинският директор - г-н Здравчев, поканихме на интервю кандидатите за останалите длъжности. Иван Караславов, Таня Йорданова, Станимира Мущанова, Ивайло Налбантов, Виктория Иванова и Момчил Момчилов станаха помощник-директори. Гергана Коева бе технически секретар, Марияна Колева и Весела Боюкова - педагогически съветници, Нелина Шишкова – домакин, Веселин Тъмбалев и Атанас Генчев – работници по поддръжка, Божидар Чобанов и Васко Борисов – охрана.  Ученици заемаха и длъжностите на учители по различните предмети. Нямаше разочаровани, защото всички кандидатствали имаха длъжност.

Разкажи ми за ритуала по предаване на властта?

В началото на учебния ден ръководството на училището предаде властта в нашите ръце, връчвайки ни баджове с имената и постовете. Ние, новото ръководството, поставихме задачите на всички ученици-учители, като ги призовахме за съвестно изпълнение на задълженията. В 7.50ч. се събрахме на делова среща в директорския кабинет, където аз сведох задачите на моя екип.

Какво ти се наложи да правиш през деня?

Постарахме се денят да е изпълнен с много работа и положителни емоции. Организирахме го в две насоки.

Първата - преди Деня на самоуправлението се погрижихме да осигурим украса, почерпка и музикално оформление, за да направим училището още по-привлекателно за нашите съученици. Украсихме входа и коридорите на училището с балони и конфети, поставихме постер с мотото на деня „Да погледнем от другата страна“. Погрижихме се всяко дете да бъде посрещнато с лакомство на входа на училището, с което първо честитихме празника.   

На голямото междучасие в двора на училището имаше музикална забава и почерпка за всички във фоайето. Благодарни сме на нашите спомоществователи – ОфисиТЕ, Финест Лео, магазини -  Маго, КООП, Тера и щедри родители.

Организиран беше и конкурс за рисунки на тема „Приятелството и красотата през моите очи“. Най-добрите творби бяха отличени с грамоти.

Втората ми и основна насока в работата за деня включваше проверки за провеждането на учебните часове, за присъствието на учениците и много други сериозни ангажименти на директор, макар и за един ден. Срещнахме се с кмета на общината – г-н Ангел Папазов, който ни посети в училището, и сме на път да решим въпроси като  посрещането на гости от побратименото училище в Беларус, частични ремонти, поставяне на екотоалетна в двора на училището и  други, касаещи ежедневието ни на ученици.

Какво поощрение получихте за труда си?

На края на учебния ден проведохме оперативка заедно с всички ученици -учители, където те споделиха своите впечатления от учителската професия. Ивайло Налбантов отличи с грамоти най-добрите художници. Г-н Здравчев връчи сертификати за организирания от нас Ден на ученическото самоуправление.

 

Допада ли ти да си облечена в елегантно-делови стил?

Да, допада ми, и то много. Този dress code ни прави по-красиви и по-делови. Аз лично се радвах през цялото време за визията на моя екип. Всички ученици бяха предварително приканени също да бъдат в официално облекло, което изключваше анцузи и деним.

 

Научи ли нещо ново за работата на директора?

Директорският пост е изключително примамлив, но и също така пълен с отговорности. Изисква се баланс между строгост, приятелско отношение и хармонична комуникация, което е изключително трудно постижимо, но не е невъзможно.

 

Би ли избрала учителската професия или мениджърска позиция в училище?

Винаги съм вярвала, че да бъдеш учител е призвание, което се състои от огромна доза талант и голяма доза знания и умения за комуникиране. За съжаление, явно малко хора споделят моето мнение, съдейки по заплащането и отношението към много от преподавателите в България. Може би това са причините, поради които не бих избрала тази професия. Но директор ми бе интересно да бъда.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 12.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
12 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
12 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
12 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
12 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
12 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
12 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
12 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
12 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
12 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
12 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
12 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
12 юли 2020
Последни новини