31 °C

Прокуратурата се зае с умрялата риба в Мечка река

Районна прокуратура-Първомай съобщиха, че се наблюдава досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 352, ал.1 от Наказателния кодекс, който се отнася до общоопасно замърсяване на водата, въздуха и почвата.

На 30 май 2015 г. е получен сигнал за замърсяване на водата на река Мечка край град Първомай. По дъното на реката, в продължение на 2 км., е открито голямо количество мъртва риба(кефал).

Под ръководството на Районната прокуратура са направени огледи, съвместно с инспектори от РИОКОЗ, иззети са веществени доказателства, ще бъде назначена съдебно-химическа експертиза. 

От лабораторията, в която са подадени пробите казаха, че са пуснати за изследване над 40 показателя. Голяма част от тях вече са отчетени. Ph на водата е нормално, други готови показатели са в норма. Предполага се, е каквото е имало е било взривно и замърсената вода се е оттекла. Разположени в близост са завод зачугонолеене и оранжерии. До сега те не са били замърсители и не се очаква да имат отпадъци, които биха причинили измирането на такова количество риба. Забелязан е наблизо вливащ се в реката канал, който също се изследва. Очаква се до края на деня резултатите да са готови и подадени към Регионалната инспекция по околна среда и води. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ/
  6 -1
  11:05, 2 юни 2015
  Няма виновни тука прокуратурата да не търси под вола бор чвор баци или разни други раци и телета. Рибата просто е умряла от старост. Всички риби са били един набор и се е получило взривно измиране на старо поколение.
 • 2
  Ри
  Рибе
  2 0
  13:22, 2 юни 2015
  Нищо не се споменава за земеделците, които си плацикат цистерните с отровите в реката точно до моста към Бяла ряка, от където съвсем случайно започва замърсения участък. Химическите изследвания кога ще станат ясни, за да видим дали все пак не става дума за пестициди за растителна защита или торове?
 • 3
  Не
  НЕМО_1433251425
  0 0
  16:12, 2 юни 2015
  Бор чвор е виновен за геноцида над рибите ... И те са живи същества и имат чувства бе хора ... Спрете тoва избиване на моя народ :d
  • Ри
   рибар
   1 -2
   16:36, 2 юни 2015
   Няма как Бор-Чвор да е замърсил този участук от реката. Явно че виновника е друг. Правиш опит да заблуждаваш народа или си просто малоумен. Щото тона ти е твърде лековато шеговит за такъв сериозен проблем.
 • 4
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ
  0 -4
  19:59, 2 юни 2015
  Вижте сега няма нужда да се карата явно никой няма... Виж коментара
 • 5
  Ба
  бай уй
  2 0
  01:16, 3 юни 2015
  И на Бора боклуците се изливат у Мечка в Коз-Бунар,и ******ите с плоските главички си мият цистерните под моста за Бяла Ряка..А да видим кой е..Тръгни за Бяла Ряка и все цистерни там на пътя по Чолак Байр
 • 6
  Ба
  бай уй
  1 -1
  01:23, 3 юни 2015
  Течението носи отровата.Рибата не мре за минутки.Е къде е Коз-Бунар,па нека се прави на велик пак..
 • 7
  Ба
  бай уй
  1 0
  01:27, 3 юни 2015
  Нагоре няма друг да мърси,няма кой..
 • 8
  24
  24156698789235м
  3 0
  06:10, 3 юни 2015
  В общината нали има Еколоози ? Или политиката е само да замърсяваме околната среда - сметища ,отровена риба и бездарнии еколози на общинска зааплата.
 • 9
  00
  00359336
  1 0
  08:53, 3 юни 2015
  В случая рибата е логично да са я изтровили хванатите от гората господа с цистерните до моста. Борчвора може и да замърсява, но това тука е явна отрова, пусната далече след неговите вилаети и няма как да се насочват към него. Прокуратурата да не се прави на неразбрала, а да погва земеделците, които сега им е сезона да пръскат с отрови и торове! Разпити, очевидци - всичко!!!

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини