12 °C

Прокуратурата се зае с умрялата риба в Мечка река

Районна прокуратура-Първомай съобщиха, че се наблюдава досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 352, ал.1 от Наказателния кодекс, който се отнася до общоопасно замърсяване на водата, въздуха и почвата.

На 30 май 2015 г. е получен сигнал за замърсяване на водата на река Мечка край град Първомай. По дъното на реката, в продължение на 2 км., е открито голямо количество мъртва риба(кефал).

Под ръководството на Районната прокуратура са направени огледи, съвместно с инспектори от РИОКОЗ, иззети са веществени доказателства, ще бъде назначена съдебно-химическа експертиза. 

От лабораторията, в която са подадени пробите казаха, че са пуснати за изследване над 40 показателя. Голяма част от тях вече са отчетени. Ph на водата е нормално, други готови показатели са в норма. Предполага се, е каквото е имало е било взривно и замърсената вода се е оттекла. Разположени в близост са завод зачугонолеене и оранжерии. До сега те не са били замърсители и не се очаква да имат отпадъци, които биха причинили измирането на такова количество риба. Забелязан е наблизо вливащ се в реката канал, който също се изследва. Очаква се до края на деня резултатите да са готови и подадени към Регионалната инспекция по околна среда и води. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ/
  6 -1
  11:05, 2 юни 2015
  Няма виновни тука прокуратурата да не търси под вола бор чвор баци или разни други раци и телета. Рибата просто е умряла от старост. Всички риби са били един набор и се е получило взривно измиране на старо поколение.
 • 2
  Ри
  Рибе
  2 0
  13:22, 2 юни 2015
  Нищо не се споменава за земеделците, които си плацикат цистерните с отровите в реката точно до моста към Бяла ряка, от където съвсем случайно започва замърсения участък. Химическите изследвания кога ще станат ясни, за да видим дали все пак не става дума за пестициди за растителна защита или торове?
 • 3
  Не
  НЕМО_1433251425
  0 0
  16:12, 2 юни 2015
  Бор чвор е виновен за геноцида над рибите ... И те са живи същества и имат чувства бе хора ... Спрете тoва избиване на моя народ :d
  • Ри
   рибар
   1 -2
   16:36, 2 юни 2015
   Няма как Бор-Чвор да е замърсил този участук от реката. Явно че виновника е друг. Правиш опит да заблуждаваш народа или си просто малоумен. Щото тона ти е твърде лековато шеговит за такъв сериозен проблем.
 • 4
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ
  0 -4
  19:59, 2 юни 2015
  Вижте сега няма нужда да се карата явно никой няма... Виж коментара
 • 5
  Ба
  бай уй
  2 0
  01:16, 3 юни 2015
  И на Бора боклуците се изливат у Мечка в Коз-Бунар,и ******ите с плоските главички си мият цистерните под моста за Бяла Ряка..А да видим кой е..Тръгни за Бяла Ряка и все цистерни там на пътя по Чолак Байр
 • 6
  Ба
  бай уй
  1 -1
  01:23, 3 юни 2015
  Течението носи отровата.Рибата не мре за минутки.Е къде е Коз-Бунар,па нека се прави на велик пак..
 • 7
  Ба
  бай уй
  1 0
  01:27, 3 юни 2015
  Нагоре няма друг да мърси,няма кой..
 • 8
  24
  24156698789235м
  3 0
  06:10, 3 юни 2015
  В общината нали има Еколоози ? Или политиката е само да замърсяваме околната среда - сметища ,отровена риба и бездарнии еколози на общинска зааплата.
 • 9
  00
  00359336
  1 0
  08:53, 3 юни 2015
  В случая рибата е логично да са я изтровили хванатите от гората господа с цистерните до моста. Борчвора може и да замърсява, но това тука е явна отрова, пусната далече след неговите вилаети и няма как да се насочват към него. Прокуратурата да не се прави на неразбрала, а да погва земеделците, които сега им е сезона да пръскат с отрови и торове! Разпити, очевидци - всичко!!!

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020

Случаен виц

Последни новини