12 °C

Прокуратурата се зае с умрялата риба в Мечка река

Районна прокуратура-Първомай съобщиха, че се наблюдава досъдебно производство срещу неизвестен извършител по член 352, ал.1 от Наказателния кодекс, който се отнася до общоопасно замърсяване на водата, въздуха и почвата.

На 30 май 2015 г. е получен сигнал за замърсяване на водата на река Мечка край град Първомай. По дъното на реката, в продължение на 2 км., е открито голямо количество мъртва риба(кефал).

Под ръководството на Районната прокуратура са направени огледи, съвместно с инспектори от РИОКОЗ, иззети са веществени доказателства, ще бъде назначена съдебно-химическа експертиза. 

От лабораторията, в която са подадени пробите казаха, че са пуснати за изследване над 40 показателя. Голяма част от тях вече са отчетени. Ph на водата е нормално, други готови показатели са в норма. Предполага се, е каквото е имало е било взривно и замърсената вода се е оттекла. Разположени в близост са завод зачугонолеене и оранжерии. До сега те не са били замърсители и не се очаква да имат отпадъци, които биха причинили измирането на такова количество риба. Забелязан е наблизо вливащ се в реката канал, който също се изследва. Очаква се до края на деня резултатите да са готови и подадени към Регионалната инспекция по околна среда и води. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ/
  6 -1
  11:05, 2 юни 2015
  Няма виновни тука прокуратурата да не търси под вола бор чвор баци или разни други раци и телета. Рибата просто е умряла от старост. Всички риби са били един набор и се е получило взривно измиране на старо поколение.
 • 2
  Ри
  Рибе
  2 0
  13:22, 2 юни 2015
  Нищо не се споменава за земеделците, които си плацикат цистерните с отровите в реката точно до моста към Бяла ряка, от където съвсем случайно започва замърсения участък. Химическите изследвания кога ще станат ясни, за да видим дали все пак не става дума за пестициди за растителна защита или торове?
 • 3
  Не
  НЕМО_1433251425
  0 0
  16:12, 2 юни 2015
  Бор чвор е виновен за геноцида над рибите ... И те са живи същества и имат чувства бе хора ... Спрете тoва избиване на моя народ :d
  • Ри
   рибар
   1 -2
   16:36, 2 юни 2015
   Няма как Бор-Чвор да е замърсил този участук от реката. Явно че виновника е друг. Правиш опит да заблуждаваш народа или си просто малоумен. Щото тона ти е твърде лековато шеговит за такъв сериозен проблем.
 • 4
  Ри
  РИОКОЗ/ВСИЧКОКОЗ
  0 -4
  19:59, 2 юни 2015
  Вижте сега няма нужда да се карата явно никой няма... Виж коментара
 • 5
  Ба
  бай уй
  2 0
  01:16, 3 юни 2015
  И на Бора боклуците се изливат у Мечка в Коз-Бунар,и ******ите с плоските главички си мият цистерните под моста за Бяла Ряка..А да видим кой е..Тръгни за Бяла Ряка и все цистерни там на пътя по Чолак Байр
 • 6
  Ба
  бай уй
  1 -1
  01:23, 3 юни 2015
  Течението носи отровата.Рибата не мре за минутки.Е къде е Коз-Бунар,па нека се прави на велик пак..
 • 7
  Ба
  бай уй
  1 0
  01:27, 3 юни 2015
  Нагоре няма друг да мърси,няма кой..
 • 8
  24
  24156698789235м
  3 0
  06:10, 3 юни 2015
  В общината нали има Еколоози ? Или политиката е само да замърсяваме околната среда - сметища ,отровена риба и бездарнии еколози на общинска зааплата.
 • 9
  00
  00359336
  1 0
  08:53, 3 юни 2015
  В случая рибата е логично да са я изтровили хванатите от гората господа с цистерните до моста. Борчвора може и да замърсява, но това тука е явна отрова, пусната далече след неговите вилаети и няма как да се насочват към него. Прокуратурата да не се прави на неразбрала, а да погва земеделците, които сега им е сезона да пръскат с отрови и торове! Разпити, очевидци - всичко!!!

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини