Световният антарктически елит на форум у нас

Над 400 делегати от 50 държави ще участват в 38-то Консултативно съвещание на страните по Договора за Антарктика. Форумът, на който София е домакин за първи път, започва днес и ще продължи десет дни под егидата на президента Росен Плевнелиев.

 Заедно с форума ще се проведе и 18-та годишна среща на Комитета за опазване на околната среда. 

Държавният глава ще отправи официално приветствие към делегатите в Зала 3 на НДК. Обръщения към участниците ще отправят и министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Делегатите и представителите на експертни международни организации ще обсъдят въпроси, свързани с функционирането на системата на Антарктическите договори, улесняването на научните изследвания в континента, опазването на околната среда, закрилата на живите ресурси в Антарктика, международното сътрудничество и обмена на информация, туризма в Антарктика.

 Антарктическият договор е подписан във Вашингтон на 1 декември 1959 г. и регулира международните отношения на Ледения континент. България ратифицира договора през 1978 г., а от 1998 г. е пълноправен член. 

Източник: http://offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини