Екстремисти финансират училища в Косово

Детски градини, училища и съмнителни студентски общежития в Косово се финансират от фондации, свързани с ислямски екстремисти и терористи, с пълното знание на властите, пише прищинският в. „Коха диторе“, като се позовава на чуждестранна разузнавателна служба. 50 неправителствени организации и 11 души ръководят разпространението на радикалния ислям сред подрастващите в най-младата европейска държава с 1,8 млн. души население.

 Повечето фондации са създадени още през войната от 1999 г. и днес получават пари от Саудитска Арабия, се твърди в предоставен от спецслужбата документ. Те строят учебни заведения, печатат религиозни книги и необезпокоявано определят учебните програми в своите школа.

 В доклада са изредени примери за подобни институции като детската градина „Цвете на деня“ в Прищина, чийто собственик Дритон Мадзуни има силни връзки с Хасан Абази - бивш ръководител на муджахидините в Босна и Херцеговина. Финансирането се ръководи от Хасан Али ал Сарай, който има иракски корени.

 Притесненията, че Косово се превръща в люлка на ислямистки екстремизъм, не са 

нови, пише „Коха диторе“. Над 200 граждани на балканската република се бият в Близкия изток в редиците на „Ислямска държава“, повече от 20 вече са загинали, а през миналата година повече от 80 имами бяха арестувани за пропаганда на джихад.

 Сред причините за опасната тенденция е тежкото икономическо състояние на страната с повече от 30% безработица, принудило над 50 хиляди косовари да напуснаха родината си в последните месеци.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини