19 °C

Две гимназистки блеснаха със знания за пчелите на ученически форум в Турция

 

 Ученичките Марияна Колева и Гергана Коева, подготвени от учителката Златка Гарова завоюваха престижното трето място на 24 Международен симпозиум - изложение на ученически проекти в Турция. Двете момичета учат в 11 клас на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Темата, с която са се представили е „Влияние на степента на инвазия от акара Varroadestructorвърху хигиенното поведение на пчелите”. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашият проект предизвика голям интерес – отбеляза Златка Гарова – Тази година от 770 участвали проекти, комисията е одобрила 100

Форумът тази година се проведе в дните от 5 до 8 май 2015 година в Истанбул и беше организиран от фондация МЕF - Международна фондация по природни науки, която обединява верига от частни училища в Турция.

Вече 24 години, от 1991г., фондацията провежда ежегодно национални състезания за ученически проекти за турски училища (държавни и частни) и едновременно с това международно изложение симпозиум на ученически проекти от различни европейски държави.

Досега в симпозиума са били представени 5000 проекта от 11000 участници. В тазгодишното изложение България за четвърти пореден път беше представена от екип от СОУ„Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай.

Тази година участваха над двадесет държави, също с отбори от по двама ученици и ръководител. Симпозиумът бе открит със слово от Мохамед Шахин – ректор на Техническия университет.

На 6 май 2015 г. Комисия от четирима представители - председателя, секретаря, директора на фондация МЕF и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите.

С особен интерес комисията разгледа щанда на първомайския екип и проведе разговор с момичетата. Въпросите, които бяха задавани изглеждат сложни и неразбираеми за широката публика, но са от особена важност както за пчеларите – практици, така и за хората, които теоретично се занимават с болестите по пчелите и добиването на пчелната продукция влиянието на опаразитеността на пчелните семейства от вароатоза, за хигиенното поведение на пчелите, за почиствателния инстинкт на пчелите, захаросването на меда, правилната консумация на пчелните продукти, използването на меда вместо рафинираната захар и лечебните му свойства.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в пчелина на кръжока по пчеларство при СОУ„Проф.д-рАсен Златаров” и от високата компетентност, с която Гери и Марияна отговаряха на поставените въпроси.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ga
  garap4elata
  0 -6
  16:51, 13 май 2015
  оби4ам п4ели опу6вам п4ели отглеждам п4ели лижа п4... Виж коментара
 • 2
  _1
  _1431549804
  11 0
  23:35, 13 май 2015
  Тази преподавателка заслужава награда затова че е готова да помогне на всеки ученик
  • Пъ
   първомайка
   6 0
   09:39, 14 май 2015
   Браво момичета заслужено взехте тази награда

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини