19 °C

Две гимназистки блеснаха със знания за пчелите на ученически форум в Турция

 

 Ученичките Марияна Колева и Гергана Коева, подготвени от учителката Златка Гарова завоюваха престижното трето място на 24 Международен симпозиум - изложение на ученически проекти в Турция. Двете момичета учат в 11 клас на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Темата, с която са се представили е „Влияние на степента на инвазия от акара Varroadestructorвърху хигиенното поведение на пчелите”. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашият проект предизвика голям интерес – отбеляза Златка Гарова – Тази година от 770 участвали проекти, комисията е одобрила 100

Форумът тази година се проведе в дните от 5 до 8 май 2015 година в Истанбул и беше организиран от фондация МЕF - Международна фондация по природни науки, която обединява верига от частни училища в Турция.

Вече 24 години, от 1991г., фондацията провежда ежегодно национални състезания за ученически проекти за турски училища (държавни и частни) и едновременно с това международно изложение симпозиум на ученически проекти от различни европейски държави.

Досега в симпозиума са били представени 5000 проекта от 11000 участници. В тазгодишното изложение България за четвърти пореден път беше представена от екип от СОУ„Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай.

Тази година участваха над двадесет държави, също с отбори от по двама ученици и ръководител. Симпозиумът бе открит със слово от Мохамед Шахин – ректор на Техническия университет.

На 6 май 2015 г. Комисия от четирима представители - председателя, секретаря, директора на фондация МЕF и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите.

С особен интерес комисията разгледа щанда на първомайския екип и проведе разговор с момичетата. Въпросите, които бяха задавани изглеждат сложни и неразбираеми за широката публика, но са от особена важност както за пчеларите – практици, така и за хората, които теоретично се занимават с болестите по пчелите и добиването на пчелната продукция влиянието на опаразитеността на пчелните семейства от вароатоза, за хигиенното поведение на пчелите, за почиствателния инстинкт на пчелите, захаросването на меда, правилната консумация на пчелните продукти, използването на меда вместо рафинираната захар и лечебните му свойства.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в пчелина на кръжока по пчеларство при СОУ„Проф.д-рАсен Златаров” и от високата компетентност, с която Гери и Марияна отговаряха на поставените въпроси.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ga
  garap4elata
  0 -6
  16:51, 13 май 2015
  оби4ам п4ели опу6вам п4ели отглеждам п4ели лижа п4... Виж коментара
 • 2
  _1
  _1431549804
  11 0
  23:35, 13 май 2015
  Тази преподавателка заслужава награда затова че е готова да помогне на всеки ученик
  • Пъ
   първомайка
   6 0
   09:39, 14 май 2015
   Браво момичета заслужено взехте тази награда

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини