Две гимназистки блеснаха със знания за пчелите на ученически форум в Турция

 

 Ученичките Марияна Колева и Гергана Коева, подготвени от учителката Златка Гарова завоюваха престижното трето място на 24 Международен симпозиум - изложение на ученически проекти в Турция. Двете момичета учат в 11 клас на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Темата, с която са се представили е „Влияние на степента на инвазия от акара Varroadestructorвърху хигиенното поведение на пчелите”. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашият проект предизвика голям интерес – отбеляза Златка Гарова – Тази година от 770 участвали проекти, комисията е одобрила 100

Форумът тази година се проведе в дните от 5 до 8 май 2015 година в Истанбул и беше организиран от фондация МЕF - Международна фондация по природни науки, която обединява верига от частни училища в Турция.

Вече 24 години, от 1991г., фондацията провежда ежегодно национални състезания за ученически проекти за турски училища (държавни и частни) и едновременно с това международно изложение симпозиум на ученически проекти от различни европейски държави.

Досега в симпозиума са били представени 5000 проекта от 11000 участници. В тазгодишното изложение България за четвърти пореден път беше представена от екип от СОУ„Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай.

Тази година участваха над двадесет държави, също с отбори от по двама ученици и ръководител. Симпозиумът бе открит със слово от Мохамед Шахин – ректор на Техническия университет.

На 6 май 2015 г. Комисия от четирима представители - председателя, секретаря, директора на фондация МЕF и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите.

С особен интерес комисията разгледа щанда на първомайския екип и проведе разговор с момичетата. Въпросите, които бяха задавани изглеждат сложни и неразбираеми за широката публика, но са от особена важност както за пчеларите – практици, така и за хората, които теоретично се занимават с болестите по пчелите и добиването на пчелната продукция влиянието на опаразитеността на пчелните семейства от вароатоза, за хигиенното поведение на пчелите, за почиствателния инстинкт на пчелите, захаросването на меда, правилната консумация на пчелните продукти, използването на меда вместо рафинираната захар и лечебните му свойства.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в пчелина на кръжока по пчеларство при СОУ„Проф.д-рАсен Златаров” и от високата компетентност, с която Гери и Марияна отговаряха на поставените въпроси.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ga
    garap4elata
    0 -6
    16:51, 13 май 2015
    оби4ам п4ели опу6вам п4ели отглеждам п4ели лижа п4... Виж коментара
  • 2
    _1
    _1431549804
    11 0
    23:35, 13 май 2015
    Тази преподавателка заслужава награда затова че е готова да помогне на всеки ученик
    • Пъ
      първомайка
      6 0
      09:39, 14 май 2015
      Браво момичета заслужено взехте тази награда
Последни новини