17 °C

Две гимназистки блеснаха със знания за пчелите на ученически форум в Турция

 

 Ученичките Марияна Колева и Гергана Коева, подготвени от учителката Златка Гарова завоюваха престижното трето място на 24 Международен симпозиум - изложение на ученически проекти в Турция. Двете момичета учат в 11 клас на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Темата, с която са се представили е „Влияние на степента на инвазия от акара Varroadestructorвърху хигиенното поведение на пчелите”. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашият проект предизвика голям интерес – отбеляза Златка Гарова – Тази година от 770 участвали проекти, комисията е одобрила 100

Форумът тази година се проведе в дните от 5 до 8 май 2015 година в Истанбул и беше организиран от фондация МЕF - Международна фондация по природни науки, която обединява верига от частни училища в Турция.

Вече 24 години, от 1991г., фондацията провежда ежегодно национални състезания за ученически проекти за турски училища (държавни и частни) и едновременно с това международно изложение симпозиум на ученически проекти от различни европейски държави.

Досега в симпозиума са били представени 5000 проекта от 11000 участници. В тазгодишното изложение България за четвърти пореден път беше представена от екип от СОУ„Проф. д-р Асен Златаров” - Първомай.

Тази година участваха над двадесет държави, също с отбори от по двама ученици и ръководител. Симпозиумът бе открит със слово от Мохамед Шахин – ректор на Техническия университет.

На 6 май 2015 г. Комисия от четирима представители - председателя, секретаря, директора на фондация МЕF и ректора на Техническия университет, разгледа обстойно всички щандове и проведе разговор с екипите.

С особен интерес комисията разгледа щанда на първомайския екип и проведе разговор с момичетата. Въпросите, които бяха задавани изглеждат сложни и неразбираеми за широката публика, но са от особена важност както за пчеларите – практици, така и за хората, които теоретично се занимават с болестите по пчелите и добиването на пчелната продукция влиянието на опаразитеността на пчелните семейства от вароатоза, за хигиенното поведение на пчелите, за почиствателния инстинкт на пчелите, захаросването на меда, правилната консумация на пчелните продукти, използването на меда вместо рафинираната захар и лечебните му свойства.

Комисията бе особено впечатлена от научното изследване в пчелина на кръжока по пчеларство при СОУ„Проф.д-рАсен Златаров” и от високата компетентност, с която Гери и Марияна отговаряха на поставените въпроси.

 parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ga
  garap4elata
  0 -6
  16:51, 13 май 2015
  оби4ам п4ели опу6вам п4ели отглеждам п4ели лижа п4... Виж коментара
 • 2
  _1
  _1431549804
  11 0
  23:35, 13 май 2015
  Тази преподавателка заслужава награда затова че е готова да помогне на всеки ученик
  • Пъ
   първомайка
   6 0
   09:39, 14 май 2015
   Браво момичета заслужено взехте тази награда

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020

Случаен виц

Последни новини