Консултациите за промени в Конституцията започват в парламента

Започват парламентарните консултации за промени в Конституцията заради съдебната реформа. Това потвърди за News.bg председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Срещите в търсене на консенсус между формациите започват в 10.00 часа.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов декларира пълна подкрепа за промените в Закона за съдебната власт, изготвени от правосъдния министър Христо Иванов.

Обсъждането не мине без проблеми, след като партиите се състезаваха във внасянето на свои закони за съдебната реформа. Първи бяха от АБВ. След тях веднага Цветан Цветанов, заедно с група от 15 депутати от ГЕРБ внесоха изненадващо проект, който предвижда по-големи правомощия за главния прокурор Сотир Цацаров, но и разделяне на ВСС на съсловни колегии, без да се разпуска съветът в настоящия му състав и без да се избират нови членове.

"Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа", коментира правосъдният министър Христо Иванов предлаганите от Цветанов промени.

Според него, промените в Закона за съдебната власт са само началото на реалната реформа в сферата на правосъдието.

Последваха критики, че министерство на правосъдието бави реформата в съдебната система. Затова на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов обяви, че застава зад идеите на Христо Иванов. Те обаче налагали промени в основния закон.

Борисов използва и страницата си във Facebook, за да изрази подкрепата си към проекта на ЗСВ, изготвян от Христо Иванов. „Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа.

Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дават своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!", написа Борисов.

В началото на годината законодателният орган прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, изготвена от правосъдния министър Христо Иванов. Там също се предвижда разделяне на ВСС, кадровия орган в съдебната система, така че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите.

Според промените на управяващите, предсрочно се слага край на мандата на настоящия състав на ВСС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини