Велизар Енчев поиска отмяна на банковата тайна в КТБ

Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност на банки с отнет лиценз внесоха в Народното събрание независимият депутат Велизар Енчев, експерти и представители на извънпарламентарни политически сили, предаде БГНЕС.

Енчев представи членовете на инициативния граждански комитет, който внася поправките в деловодството на Цецка Цачева. В него освен Велизар Енчев влизат бившият депутат от СДС, кмет на София и автор на т.нар Закон за кредитните милионери от 90-те години Александър Каракачанов, икономистът и преподавател проф. Боян Дуранкев, доц. Боян Киров, проф. Петко Тодоров и адвокатите Веска Волева и Петър Обретенов.

 Според авторите на предложението единственият начин за постигане на пълна прозрачност, особено в случай на финансови кризи е отпадането на банковата и търговска тайна за банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза.

 Използвани са милиарди лева публични средства за компенсиране на вложителите в една единствена банка - КТБ; девет месеца нито един "компетентен орган" не може да каже какво е истинското финансово състояние на банката; продължава да е неясна собствеността и финансовото състояние на предприятия от национално значение, свързани с КТБ; БНБ, ДАНС, Министерство на финансите, КФН и останалите отговорни институции са бездействали или целенасочено са нарушавали закона; КТБ беше облагодетелствана от поредица правителства, които целенасочено предоставяха държавни пари за лично ползване на ръководството на КТБ.

 Това са част от мотивите, с които инициативният комитет внася законопроекта за отмяна на банковата и търговска тайна за КТБ и евентуални други фалирали банки. Според Енчев, Каракачанов, Дуранкев и колегите им КТБ с години е била център на дългогодишна корупционна практика, като е въвлякла в своята "дейност" множество представители на т.нар. "политически елит", висши държавни чиновници, а също и представители на прокуратурата и съдебната власт.

 Предлага се отмяна на банковата тайна и информация, засягаща авоарите и операциите по сметките и влоговете, както и получените кредити на лицата клиенти на банка с отнет лиценз. В предложението е записано още, че трябва да бъде предоставена публична информация за всички извършени цесии и прихващания, техният размер и органът, който ги е разрешил. Ако законопроектът бъде приет ще трябва да бъде представен и списък на всички юридически лица, в чието управление банката участва или има дялово участие през предходните десет години преди отнемането на лиценза.

 Енчев и колегите му предлагат още да се уреди със закон предоставянето на публична информация за извършените в банката с отнет лиценз информация за вътрешни и външни одити, финансови проверки и пълните доклади по тях. Законопроектът предвижда и предоставяне на информация за имотното състояние на членовете на ръководството на банката с отнет лиценз и техните семейства.

 Цялата тази информация да се публикува в интернет предлагат вносителите. Предвижда се възможност гражданите да получават и допълнителна информация за фалиралата банка по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини