Банковата тайна на магистратите да се разкрива по-лесно

Без дебати депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за съдебната власт, с които се дава право на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) да има достъп до банковите тайни на магистратите при изричното им съгласие. При отказ - ще се минава през процедурата, която изисква да бъде сезиран съответния районен съд, който да разреши или откаже достъпа.

"За" измененията гласуваха 96 народни представители, двама бяха "против", а 41 се въздържаха.

Тодор Байчев от БСП, заяви, че партията му няма да подкрепи предложения законопроект, макар да призна, че той цели да оптимизира законовата уредба, след като са възникнали някои въпроси в практиката по приложението на закона. Той обаче попита дали е необходимо да се облекчава процедурата за банковата тайна на магистратите и не се ли изземват така функциите на районния съдия, който безпристрастно да реши.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че той и съпартийците му ще подкрепят проекта. По думите му той е внесен след продължителна и прецизна работа на Министерството на правосъдието с представители на върховните съдилища, прокуратурата и ВСС. "Природата, произхода на предлаганите промени е от магистратурата и целта е да се отстранят спънки по прилагането на закона", коментира Кирилов. Призова депутатите да подкрепят работата на Министерския съвет, за да се подобри дейността на съдебната власт.

Той припомни и намерението си - между двете четения на законопроекта да предложи още една промяна, след която председателят на Въровния административен съд (ВАС) ще може да командирова в административното правосъдии съдии от общите съдилища - районни и окръжни.

С предлаганите промени се удължава срокът за извършването на проверката на имуществените декларации на магистратите от три на шест месеца. Освен това се ускоряват и конкурсните процедури и тези за избор на административни ръководители. Предвижда се срокът за изготвянето на комплексна оценка на съдия, прокурор или следовател от Комисията за атестирането и конкурсите към съответната колегия на ВСС да тече от откриване на процедурата с решение на КАК, а не както е в момента – от постъпване на предложение.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини