Следствието остава в прокуратурата, приеха депутатите

Следствието остава в прокуратурата. Депутатите гласуваха в парламента оспорените разпоредби в Закона за съдебната власт. Ще има единна система за всички случаи за разпределение на дела в съдебната система, решиха депутатите. 

В началото на юни парламентът реши да приеме отхвърлени предложения на "Възраждане" за съдебната реформа. Те бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС и ДПС на първо четене. Освен отделянето на следствието от прокуратурата, от "Възраждане" предлагаха въвеждане на ново наказание за магистратите чрез лишаване от правото на упражняване на юридическа дейност за две години. По-късно обаче президентът наложи вето върху текстовете, а то бе прието от НС.

Залата прие отпадането на промените, предлагани от третата политическа сила, без дебати.

Парламентът разгледа на второ четене президентското вето върху Закона за съдебната власт, с който се предвижда създаването на специален механизъм, чрез който да бъдат разследван главният прокурор или негови заместници при наличие на данни за извършвани престъпления. Промените предвиждат прокурорската колегия да назначава прокурор за разследване не само на сигнали срещу главния прокурор, но и в случаите, когато сигналът е срещу самия зам. главен прокурор.

Целта е да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да се гарантира ефективното им прилагане относно престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, аргументират се вносителите.

Висшият съдебен съвет неправилно интерпретира закона и отказа да преназначи съдия по механизма за разследване на главния прокурор, за който е предвидено, че се отнася и за зам.-главния прокурор, защото не било изрично записано, обясни нуждата от промяната Стою Стоев от ПП-ДБ. Променихме в Закона за съдебната власт - съдия се преназначава в прокурор, разследващ и заместник главния прокурор, разясни зам.-председателят на правната комисия.

Тошко Йорданов напомни, че някои от предложенията, които предлагат от ПП-ДБ, са противоконституционни и изискват Велико народно събрание. Той заподозря, че промените в конституцията ще бъдат пробутани на първо четене още идния петък, когато депутатите щели много да се забавляват.

Депутатите приеха да има единна система за всички случаи за разпределение на дела в съдебната система. Вносители са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" .

Идеята е да има единна система за разпределение, а не да се нароят множество системи за разпределение на дела, преписки и т.н., обясни пред журналисти заместник-председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини