Oкончателно: Депутатите решиха България да се откаже от дерогацията за руския петрол

Oт 1 октомври 2024 г. България се отказва от възможността да внася руски петрол, което й разреши Европейската комисия като изключение от санкциите срещу Русия. Изключението е валидно до края на следващата година, а първоначално проектът предвиждаше България до месец да спре да внася руски петрол. При второто четене в икономическата комисия в сряда обаче бе прието това да стане след 1 година заради изказаните аргументи, че рафинерията в Бургас трябва плавно да премине към преработка на неруски петрол.

Депутатът от БСП Румен Гечев няколко пъти попита на какво основание България се отказва от дадено й право, което ще доведе до поскъпване на горивата. Тази теза подкрепи и Тошко Йорданов от "Има такива народ", който обвини вносителите, че не знаят цените на бензиностанциите, защото са тротинеткаджии. Вносители на проекта са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Депутатите приеха още в рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" да бъде назначен особен търговски представител, който ще контролира дейността й. Предвижда се да бъде назначаван от Министерския съвет с указ на президента, тъй като ще отговаря за критичната инфраструктура на страната, която е част от националната сигурност. Той ще работи за период шест месеца, а след изтичането на мандата му ще може да бъде преназначаван веднъж за още шест месеца.

Депутатите от партиите, които не са вносители, часове наред обвиняваха управляващите, че след като доброволно се отказват от дадено от ЕС право, явно защитават корпоративни интереси.

Единствената промяна, която приеха днес депутатите в сравнение с одобрените в комисията вчера текстове, се отнася до предложението 100% от петролните резерви на страната да се съхраняват в България. В момента това изискване се отнася до 80%, каквото изискване има и в европейска директива. След дебат се запази настоящото решение, като Румен Гечев, който бе сред най-активните говорители днес, посочи, че ако се приеме целият резерв да е в страната, то няма да има достатъчно складови наличности, а няма как "Лукойл" да бъде задължен да изгражда нови, което е скъпо. Сравни ситуацията с това все едно вносителят на мерцедеси да е длъжен да предостави площи на този, който внася тойота.

При дебатите вносителите бяха определени като неотроцкисти, макар да са с претенции за демократи, а Борислав Гуцанов от БСП изрази изненада, че такъв проект изобщо се внася в Народното събрание. В отговор Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" заяви, че управляващото мнозинство иска "Лукойл" да си плаща данъците. Той обяви, че за миналата година дружеството е получило компенсации заради скъпия ток в размер на 140 млн. лева.

Освен това напомни, че преди година разликата в борсовите цени на сортовете уралс и брент е била 25%, но тази разлика не е била калкулирана в крайните цени, които плащат гражданите, и съответно в бюджета през данъците, а в бюджета на Русия. "Ние искаме тези пари да влизат в българския бюджет", подчерта той.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини