Марешки ни вади от НАТО. Преглед на печата

 Скандалът около предложението на Веселин Марешки за ревизиране на членството ни в НАТО е водеща тема за петъчните вестници.

"Референдум за излизане на България от НАТО ще прави лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, обяви самият той пред БНР. "Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види", заяви Марешки... Той не уточни дали иска България да обяви неутралитет или предпочита страната ни да бъде към клуба на страните от Общността на независимите държави (ОНД)." - в. "Стандарт".

"Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е изненадан от идеята на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки за провеждане на референдум за излизане на страната ни от НАТО. Пред журналисти в Народното събрание Цветанов допусна, че позицията на Марешки e предизвикана от участието му в политическия форум, домакинстван от френския Национален фронт на Марин Льо Пен. "Тази тема никога не е чувана като позиция от страна на "Воля" и ще поговорим с г-н Марешки по тези неща, защото тук трябва да бъдем категорични и много ясни - България няма как да започне каквато и да е процедура за излизане от НАТО, защото НАТО е част от националната сигурност", заяви Цветан Цветанов, цитиран от БНР. Според лидера на "Воля" обаче НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва и затова трябвало да се проведе референдум за излизане на страната от организацията. Николай Александров от "Обединени патриоти", депутат от партия "Атака" припомни, че това е идея на партията на Волен Сидеров и изрази принципната си позиция, че такъв референдум е бил необходим преди членството ни в НАТО. Лаконични в коментарите си се оказаха от БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че Марешки изказва подобна позиция, "защото е лицемер". Според военния министър Красимир Каракачанов, изявленията на лидера на "ВОЛА" за излизане от НАТО са "евтин популизъм с цел вдигане малко на завехналия си рейтинг." - в. "Сега".

"Идеята на лидера на "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизането на страната ни от НАТО срещна критики от партиите в парламента. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви идеята за изненадваща и каза, че НАТО е част от националната сигурност на България. Според него европейските избори ще бъдат лакмус за настроенията сред обществото, а те са страната ни да е част от силна и обединена Европа и от НАТО. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ сравни идеята с ярка демонстрация на популизъм. "Единият партньор на ГЕРБ иска излизане от ЕС, другият - от НАТО. Това е ГЕРБ - те не се променят, а подменят", каза Карадайъ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не коментира, тъй като не било сериозно. Според депутата от "Обединените патриоти" Николай Александров международната обстановка е нажежена и сега не е моментът за тази идея за референдум, която била на "Атака"." - в. "Дневник".

"Ярка демонстрация на популизъм. Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ нарече идеята на Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО. "Това е ГЕРБ - едните им партньори искат да излезем от ЕС, другите им партньори от НАТО", коментира Карадайъ. И напомни, че затова и миналата седмица, и сега ДПС предупреждава, че се случват опасни за страната неща. По време на посещението на президента на АЛДЕ и форума на либералите от движението изказаха притеснението си от изказването на АТАКА за Крим, а Ханс Ван Баален дори призова премиера да извади хората на Волен Сидеров от властта. "Това е много опасно, но ГЕРБ не променят, а подменят. Те въвеждат двойните стандарти", допълни лидерът на ДПС. И заключи:"Това им е ценностната система и коалиционната култура"..." - в. "Стандарт".

"Пред всички нас стои голяма цел. Нужно е да разтърсим Брюксел и цяла Европа. Общата ни мисия е да спасим истинските европейски ценности, идентичността и независимостта на държавите, да излезем от хватката на задкулисието. Да дадем урок на всеки самозабравил се политик, дръзнал да предава интереса на народите ни." Тези думи бяха произнесени на събор на националистически и евроскептични партии в Ница, организиран на 1 май от Марин льо Пен, лидер на Френския Национален фронт. Но думите не са нейни. Произнесъл ги е Веселин Марешки, който за пръв път участва на "Фестивал на нациите". На този форум, известен най-вече като опит на Льо Пен да изгражда мрежи от свои съмишленици из Европа, българският депутат е цитирал и думи на Васил Левски, а като се прибра, заговори за референдум за напускане на НАТО. Тази година мотивацията на Марин льо Пен е още по-силна, защото няма право да се кандидатира за Европейския парламент, но се нуждае от реванш за поражението на президентските избори във Франция преди година. Освен това след година на евроизборите за пръв път от 1979г. няма да гласуват британците, но пък "Алтернатива за Германия" (AfD) се представи силно на изборите миналата есен (13% от гласовете) и затова Льо Пен от сега започва кампания да се превърне в европейския център на евроскептиците. В този смисъл е показателно, че във вторник присъства не AfD, а "Синята партия" - новият проект на Фрауке Петри, бившата лидерка на AfD. Но на събора в Ница направиха впечатление повече отсъстващите, отколкото присъстващите. Така и не се появи холандецът Геерт Вилдерс, с когото Льо Пен и без това има сложни отношения. Обяснението на домакините бе, че "той има спешни ангажименти, изискващи да остане в Холандия". Той първи претърпя поражение на поредицата избори в Европа през 2017г., но е безспорно един от най-опитните политици в тази част от идеологическия спектър. Не пристигна и Матео Салвини - лидерът на италианската "Северна лига", с оправданието, че е ангажиран в преговорите за ново правителство в Рим той изпрати видео поздрав. Единственият представител на по-значима сила бе Харалд Вилимски, генерален секретар на австрийската крайнодясна Партия на свободата, влязла в правителството във Виена миналия декември. От 2014г. той е и евродепутат и зам-председател на групата "Европа на нациите и свободите". В тази най-малка парламентарна група, доминирана от хората на "Националния фронт", членуват също, холандци, австрийци, италианци. От Източна Европа там са единствено двама поляци - и двамата от партия "Конгрес на новата десница", събрала на последните избори в Полша едва 0.03% от гласовете..." - в. "Дневник".

"НАТО съобщи, че заместник-генералният секретар на пакта Роуз Готемолър ще посети България. Тя ще бъде приета от вицепрезидента Илияна Йотова, от премиера Бойко Борисов, от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Готемолър ще присъства на срещата на министрите на отбраната от Европейския съюз и на конференция за европейската отбранителна политика. Посещението на зам.-генералния секретар ще завърши в събота, се посочва в съобщението." - в. "Труд".

Случаят с онкоболната Теодора и злополучното й посещение при бразилски лечител, както и реакцията на здравните ни власти, също са сред актуалните теми.

"Българин, преживял безкръвна процедура при медиума, разказва, че диагнозата трае 3 секунди Усещах силно затопляне от краката към главата и около 24 часа не можех да стана от леглото

Режел с джобно ножче телата на тези, които избират видима интервенция Не искал да умират хора в градчето му Абадиания, затова изпращал тежко болните да си ходят вкъщи Жоао де Деуш казва, че е само посредник между божествените сили и страдащите. всички посетители на малко градче в Бразилия, в което лекува известният трансмедиум Жоао де Деуш (Божия Жоао), са облечени в бели дрехи. Това е абсолютно условие за присъствието им в Абадиания, която се намира на час и половина път с кола от столицата Бразилия. Терасата в Абадиания, до която лекуваните правят разходка, след като бъдат "оперирани". къщата му се казва Каза де дон Игнасио. След лечение при латиноамериканския гуру българката с онкозаболяване Теодора Маджарова се почувства зле и се очаква да бъде транспортирана за сметка на турската болница "Анадолу" до Истанбул. 76-годишният Жоао Тейшейра де Фария е неграмотен Ходил е 2 г. на училище, но не може да чете и да пише. Казва за себе си, че е медиум на божествените изцелителни сили. "Не аз, а Бог е този, който лекува и със своята безкрайна доброта позволява на съществата да ме използват като инструмент, за да лекуват и утешават моите братя и сестри", казва за себе си медиумът. Той е католик и твърди, че когато бил на 16 г., му се явила света Рита от Касия като облак светлина и го напътила да отиде в най-близкия духовен център. Там изцелил много хора, като в тялото му се вселил духът на цар Соломон. Тази история звучи направо невероятно, но много болни търсят алтернативно лечение и попадат при Жоао. Той приема по 2000-3000 души на ден. Сеансите са само в сряда, четвъртък и петък. През останалото време си почива. Така при него годишно минават между 350 000 и 450 000 търсещи спасение. Някои от тях са много тежко болни, други са по-леки случаи. Прегледът е безплатен, но хората оставят обикновено по 100-200 бразилски реала, които се равняват на 80-160 лв. Но Жоао е богат човек, пише Ей Би Си. Притежава ранчо от 4000 декара срещу къщата, в която приема пациенти. Самият той казва, че харчи средствата си за храна и образование за бедните, когато го питат дали не се е превърнал в машина за пари, карайки милиони да купуват билките и други продукти в Абадиания. Адвокатката Джулиана Алмейда Франка, която изследва феномена, казва, че й е изпратил смъртни закани чрез неин роднина. Жоао отрича това да е вярно. Друга жена обвинява медиума, че се е възползвал от нея, когато е потърсила помощта му. "Много хора ревнуват. Говорят какво ли не. Божието съзнание диктува какво да правя - казва лечителят. - Можеш да лъжеш 1-2 години. Но не може да мамиш 45 г." Може би на по-леко болните помага, но едва ли на всички. Медиумът не си признава, но местните казват, че той не иска в Абадиания да има починали хора. Това би се отразило зле на имиджа му. Така че тези като Теодора, които са изключително тежко болни, ги отпращал да си ходят. Никога не им казвал, че не може да им помогне, а че вече имат нужда да си бъдат у дома..." - в. "24 часа".

"След пътуването на онкоболната Теодора Маджарова до Бразилия с лечебна цел, където състоянието й се влоши, Законът за здравето ще бъде променен. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус". Организаторът на пътуването Кармен Лазарова не фигурира в регистъра на Районната здравна инспекция и може да бъде глобена с до 10 хил. лв., а сайтът й да бъде закрит, добави министърът. На сайта й се предлага лечение със светена вода, с билки, от разстояние, само по снимка и с магически практики и ритуали, но самата тя твърди в телевизионни интервюта, че не е лечител. "Със сигурност има и други лечители, които прилагат лоши практики. Трябва Законът за здравето да бъде променен по някакъв начин и да се регламентира много по-добре дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена. В това число и засилване на контрола", заяви Ананиев. По думите му в закона трябва да се предвиди и детайлно разглеждане на видовете наказания в зависимост от нерегламентираната дейност. Пред депутатите от здравната комисия министърът съобщи, че проблемът с липсата на лекари в трудово-експертрите лекарски комисии (ТЕЛК) има решение, включително и чрез опдобряване на нормативната уредба. Една от идеите е създаване на мобилни ТЕЛК. Освен това на лекарите в комисиите вече е дадена възможност да работят не само на трудов, но и на граждански договор и с намалено работно време." - в. "24 часа".

Вестниците отделят внимание и на инфраструктурните проекти.

"Истинска рекламна кампания на правителствените проекти в областта на пътното строителство организираха управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в парламента вчера. Депутатите от мнозинството, които иначе избягват да безпокоят премиера Бойко Борисов и неговите министри, извикаха шефа на регионалното министерство Николай Нанков на изслушване, посветено на напредъка по приоритетните пътни проекти. От ГЕРБ не скриха, че инициативата е породена от нападките, които наскоро отправиха БСП и президентът Румен Радев към работата на кабинета в тази сфера. Както въпросите, които депутатите от мнозинството задаваха, така и отговорите на Нанков бяха очевидно предварително отрепетирани. Ключовото питане отправи Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", който поиска от регионалния министър да разсее "манипулативната теза, че българите се возели по най-скъпите пътища в Европа". "Наистина жестоко се спекулира по темата", съгласи се Нанков. Той цитира данни на Евростат, според които българските магистрали били най-евтини не само в ЕС, но и в цяла Европа - 3.1 млн. евро на линеен километър. И заключи: "Когато цифрите говорят, трябва да мълчим". Нанков каза още, че правителството е дало старт на пътни проекти за 1.4 млрд. лв. от началото на своя мандат. Сключени били и договори за строително-монтажни дейности за почти 500 млн. лв. Като основен приоритет той открои магистрала "Хемус", която можело да бъде окончателно завършена до края на 2024 г. Изреди надълго и нашироко и дейностите, които се извършват и предстоят да бъдат извършени по различни пътища из цялата страна. Танер Али от ДПС напомни, че около 7000 км от републиканската пътна мрежа и около 14 000 км от общинската са в лошо състояние. Нанков се измъкна с тол системата, чието въвеждане щяло да увеличи бюджетните приходи с 1.1 млрд. лв. Това на свой ред щяло да позволи да се увеличи 2-3 пъти обемът на ремонтите. Въвеждането на тол системата щяло да бъде основна задача на неговото министерство през втората година от мандата на правителството." - в. "Сега".

"Цялостната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащи към нея територии започва от понеделник, съобщи на преконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът е финансиран с около 18 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Региони в растеж". Цялостната стойност на проекта е 24 млн. лв. Изпълнителят е "Джи пи груп". Сред предвидените дейности са подмяната на канализацията от "Софийска вода", подмяната на трамвайните релси и цялостната настилка както на самата улица, така и в зоните на площад "Славейков", площад "Гарибалди", пространството около църквата "Св. Седмочисленици". Кметът помоли за търпение и извинение живеещите и работещите в тази част на столицата, както и всички, които ще минават през следващите месеци от там. Срокът за изпълнение по договор на целия проект е 300 календарни дни, което е около 10 месеца, каза кметът Йорданка Фандъкова. Той е разделен на два етапа, като първият е цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" заедно с участък от ул. "Солунска", а вторият етап е реконструкцията на ул. "Шишман" и ул. "6-ти септември". Първият етап, който започва в понеделник, трябва да бъде завършен най-късно до средата на октомври. Вторият етап ще бъде направен през 2019 г. Предвидени са сериозни санкции, свързани както със срока на изпълнение, така също и с качеството, каза Фандъкова. Тя отбеляза, че гаранционният срок по договора е осем години. Гаранцията е около 600 000 лв., като половината от нея ще остане блокирана до изтичане на гаранционния срок, а другата половина ще бъде освободена след завършване на обекта и издаване на акт 15. Неустойката за неспазване на срока е в размер на 240 000 лв., за всеки ден просрочие, което е един процент от стойността на проекта. При некачествено изпълнение на поръчката се дължи неустойка в размер до пет процента от стойността на договора - около 1,2 млн. лв. При неотстраняване на появили се дефекти в срока на гаранция, изпълнителят ще дължи тройния размер на направените за отстраняване разходи. Заместник-кметът Евгени Крусев посочи, че от понеделник ще бъдат спрени изцяло трамваите, движещи се по улицата и ще бъде пусната заместваща автобусна линия. Движението на градския транспорт ще бъде пренасочено по ул. "Гурко". Трамвайна линия 18 ще бъде закрита докато тече реконструкцията, а линиите 10 и 12 ще бъдат обединени. Книжният пазар на пл. "Славейков" ще се запази, макар и в по-различен вид, посочи Крусев. Докато текат ремонтните дейности книготърговците ще се преместят в градинката пред хотел "Рила". Ще бъде закрит обаче зеленчуковият пазар, който се намира близо до църквата "Св. Седмочисленици". След ремонта улица "Граф Игнатиев" ще бъде пешеходна, като по нея ще има само трамвайно движение." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" цитира Валери Симеонов по темата за хазарта: "Симеонов: Хазартът е пандемия, която обхваща България "Хазартът е болестно състояние. Това е пандемия, която обхваща България. А печалбите се рекламират с олигофренски усмивки". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ по повод предлаганата от него забрана за рекламата на игрите на щастието и ограничаването на продажбата на талончета. Той пак се възмути, че талоните се продават навсякъде. "Само Българската православна църква не продава талони в храмовете", заяви Симеонов. Според него Комисията по хазарта е пробита и обслужва хазартните олигарси. "Очаквам удари под кръста срещу мен и дори посегателства и срещу семейството ми", призна вицепремиерът. Той разясни аргументите си срещу масовото рекламиране- Той изложи за пореден път основните си мотиви да иска забрана на рекламата за хазартните игри: "Хазартът е болестно състояние, определено от СЗО като патологично разстройство. Държавата го подпомага със своята пасивност. Това е пандемия, която обхваща България. Разрушава се ценностната система на нацията. Внушава се, че без труд може да се успява в живота. Ежедневно сме свидетели, че възрастни жени пазаруват по 5-6 лева в магазина и за 10 лева си взимат талончета", обясни Симеонов. Той цитира социологически проучвания, според които 48% от децата споделят, че семействата им редовно играят. "На това трябва да се сложи край", категоричен беше вицепремиерът. Той се възмути, че на частните игри първо им е разрешена рекламата и второ въртят 3 милиарда лева, а единственото им задължение е да платят 15% такса по Закона за хазарта. Лидерът на НФСБ съобщи, че до края на седмицата ще получи отговор от коалиционните си партньори в "Обединени патриоти" дали ще подкрепят предлаганите от него промени. Предстои и отговорът от страна на ГЕРБ."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини