99% от кредитите в КТБ са нередовни

99 процента от кредитния портфейл на КТБ е класифициран като “нередовен“*, а лошите кредити са над 4,9 млрд. лева.
Това става ясно от седмичния доклад на синдиците, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. 

По закон синдиците трябва да правят ежеседмични отчети, които да бъдат публикунани. Имената на длъжниците обаче остават скрити.

Отчетът за първото тримесечие на Корпоративна търговска банка (КТБ) и списъкът с предсрочно изискуемите кредити са изпратени в прокуратурата

Синдиците продължават работа по обявяване за недействителност на цесии и прихващания, направени след отнемане на лиценза на банката. 

В доклада по дейността си синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев са написали, че заверено копие на неконсолидирания отчет за първото тримесечие е изпратено в Софийска градска прокуратура. Там е изпратен и списъкът с длъжниците на КТБ, чиито кредити са предсрочно изискуеми поради необслужване. 

Без да бъдат обявявани имената на длъжниците, става ясно, че синдиците продължават и работата си с частни съдебни изпълнители за принудително събиране на банкови обезпечения. 

От доклада на синдиците се вижда, че продължава образуването и воденето на съдебни действия по производства по несъстоятелност. 

*Нередовна експозиция/кредит - когато са натрупани просрочени плащания по главницата или по лихвите със забава от 61-90 дни; 
Необслужвани експозиции/кредити - натрупани са просрочени плащания по главницата или по лихвите със забава над 90 дни.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини