Предстои сесия по материали, внесени от заместник - кметовете

В последния ден на април, от 17.30 часа предстои редовна сесия на общински съвет, на която според проекта за дневен ред ще бъдат разгледани 8 точки. Всички материали са внесени от заместник - кметовете.  Съветниците ще бъдат информирани за спазването на Наредбата за реда и чистотата в общината и изпълнението на Общинската програма за закрила на детето. Ще бъде разгледан и обсъден отчетът на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

На предстоящата сесия трябва да  бъде допълнена и Наредба за принудително изпълнение на Заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях и Заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях от органите на Община Първомай. В нормативната уредба на ОбС _Първомай съществува празнота по отношение на установяване на този ред и за запълването ѝ трябва да бъде приета тази Наредба. Проектът ѝ урежда реда за взимане на направени разходи и се очаква да има положителен ефект върху общественото отношение към незаконното строителство и поддържането на строежите в изправно техническо състояние.

Местните парламентаристи ще трябва да дадат съгласието си общината да кандидатства по Програма за научни изследвания и иновации Хоризан 2020. Тя има 3 приоритета – укрепване позициите на ЕС като лидер в научните постижения, създаване и утвърждаване на конкурентни индустрии чрез иновации и създаване на по-добро общество – чрез въвеждане на нови методи за справяне със социалните предизвикателства. Тази програма дава възможност за изграждане на интелигентни системи за осветление, маркиране, за събиране и управление на отпадъците, отопление и охлаждане на обществени сгради и други. Община Първомай е допустим кандидат, но за да кандидатства трябва да бъде в екип с други две общини. За сега като партньори се очертават община Сливен и община Стралджа. Това, което на този етап се изисква от съветниците е да дадат зелена светлина за разработване на проект.

Като допълнителни точки в дневния ред се очаква да влязат разпределение на средствата от фонда на ОбС за подпомагане на социално слаби и нуждаещи се граждани. По предложение беше предложено да се помисли и върху стимулирането и награждаването на бойците и треньора им от СК „Шампион“ донесли титли от световни и европейски първенства.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини