13 °C

7 първомайски деца получиха грамоти за актьорско майсторство на бургаски фестивал

Трето място, специална награда и 7 грамоти за актьорско майсторство получиха общо два състава за ученически театър на Международния младежки фестивал „Бургаски изгреви“. Формацията „IVа клас“ с ученици от класа на Антоанета Вергова  от  основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Първомай, спечели III място в групата на училищните театри за деца до 13 години. Наградената постановка, изиграна от първомайските деца носи името „Страшни смешки“ и е под ръководството на Теодора Кирякова. Децата бяха без конкуренция в направление „Музикални театри“ и затова им се наложи да се състезават в раздел "драматични състави". „Чудесно се справиха, седяха много добре на сцената и бяха много сладки“ – бяха единодушни членовете на журито. Председателят Лъчезар Карагьозов подчерта, че малките артисти заслужават до един да получат награда за актьорско майсторство, но това би я обезценило и все пак отличиха трима от 8-те артисти - Павел Аргиров - в ролята на Вълка Бай Коста, Магдалена Делчева, изиграла ролята на глигана Ганчо и Мария Петкова, на която  ѝ се наложи за месец да влезе в ролята на Лили късата поличка. Малчуганите ще представят пиесата и на патронния празник на училището.

Освен тях, награди завоюваха и VIIIA клас на ПГСС „Васил Левски“ . Пиесата им беше отличена за оригинално вплитане на поезия в драматургичен текст, като основната заслуга за това бе на единия режисьор - Жанета Стоянова. Тя в екип с Теодора Кирякова и гимназистите бяха извлекли почти всичко, което предлагаше текста на Пламен Глогов в пиесата „Влюбеният Трифон Зарезан“. За безспорен актьорски талант беше обявен Слави Димов за ролята му на Ерос Афродитов. Антония Ганчева, Николет Божева и Николай Николов също получиха грамота за актьорско майсторство. Журито бе особено впечатлено от Ники, който каза една и съща реплика по много и различни начини, а двете момичета впечатлиха с рецитаторските си умения.

Малките и големите актьори взеха участие и в шествието на фестивала по улицита на Бургас.

Учениците от двете формации пътуваха с финансовото съдействие на Община Първомай, а родителите поеха разноските по нощувките и таксата за участие на децата.

Фестивалът „Бургаски изгреви“ се провежда от Сдружение АртЦентър „Компас“ под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас, РИО на МОН и Военен клуб – Бургас. И има за цел да даде възможност за национална и международна изява на детските и младежки театрални трупи; да предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и се предоставят условия за общуване и взаимообогатяване на младите театрали; да съдейства за повишаването на театралната култура на децата и младежите и да формира и развиват младежка публика със стойностни художествени и морални ценности.

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
27 май 2020
Последни новини