28 °C

7 първомайски деца получиха грамоти за актьорско майсторство на бургаски фестивал

Трето място, специална награда и 7 грамоти за актьорско майсторство получиха общо два състава за ученически театър на Международния младежки фестивал „Бургаски изгреви“. Формацията „IVа клас“ с ученици от класа на Антоанета Вергова  от  основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Първомай, спечели III място в групата на училищните театри за деца до 13 години. Наградената постановка, изиграна от първомайските деца носи името „Страшни смешки“ и е под ръководството на Теодора Кирякова. Децата бяха без конкуренция в направление „Музикални театри“ и затова им се наложи да се състезават в раздел "драматични състави". „Чудесно се справиха, седяха много добре на сцената и бяха много сладки“ – бяха единодушни членовете на журито. Председателят Лъчезар Карагьозов подчерта, че малките артисти заслужават до един да получат награда за актьорско майсторство, но това би я обезценило и все пак отличиха трима от 8-те артисти - Павел Аргиров - в ролята на Вълка Бай Коста, Магдалена Делчева, изиграла ролята на глигана Ганчо и Мария Петкова, на която  ѝ се наложи за месец да влезе в ролята на Лили късата поличка. Малчуганите ще представят пиесата и на патронния празник на училището.

Освен тях, награди завоюваха и VIIIA клас на ПГСС „Васил Левски“ . Пиесата им беше отличена за оригинално вплитане на поезия в драматургичен текст, като основната заслуга за това бе на единия режисьор - Жанета Стоянова. Тя в екип с Теодора Кирякова и гимназистите бяха извлекли почти всичко, което предлагаше текста на Пламен Глогов в пиесата „Влюбеният Трифон Зарезан“. За безспорен актьорски талант беше обявен Слави Димов за ролята му на Ерос Афродитов. Антония Ганчева, Николет Божева и Николай Николов също получиха грамота за актьорско майсторство. Журито бе особено впечатлено от Ники, който каза една и съща реплика по много и различни начини, а двете момичета впечатлиха с рецитаторските си умения.

Малките и големите актьори взеха участие и в шествието на фестивала по улицита на Бургас.

Учениците от двете формации пътуваха с финансовото съдействие на Община Първомай, а родителите поеха разноските по нощувките и таксата за участие на децата.

Фестивалът „Бургаски изгреви“ се провежда от Сдружение АртЦентър „Компас“ под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас, РИО на МОН и Военен клуб – Бургас. И има за цел да даде възможност за национална и международна изява на детските и младежки театрални трупи; да предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и се предоставят условия за общуване и взаимообогатяване на младите театрали; да съдейства за повишаването на театралната култура на децата и младежите и да формира и развиват младежка публика със стойностни художествени и морални ценности.

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини