11 °C

Диян Никифоров и футболни легенди от Пловдив ни върнаха към славни времена

Диян Никифоров представи книгата си „17 крачки към безсмъртието“ пред първомайска публика. Тя е сборник от разкази за всичко което се е случило с българския футбол от квалификациите,започнали през 1992 г. до участието на националния отбор на Световното в САЩ 1994 г. Необходимостта от нея той обясни с желанието да представи историята от първо лице единствено число- по разкази на самите участници и призна, че има истини, които преди 20 години не биха били разказани. Заедно с автора - спортен журналист, гости в пленарна зала бяха и няколко легенди на пловдивския футбол.

В ролята на водещ влезе Илия Ганчев, който представи гостите като свои колеги и добри познати: Мишо Георгиев, направил „голям шлем“ в пловдивския футбол – играл във всички клубове под тепетата –„Локомотив“, „Ботев“, „Марица“ и „Спартак“; Иван Глухчев – шампион с „Ботев“, с 215 срещи в „А“ РФГ; Георги Попов – Тумби - най-бързият футболист за своето време, известен с финеса си и с техничната си игра, любимец на феновете на „Ботев“ и Съдията Недялко Тахтаджиев – достоен човек, авторитет във футболните среди.

Ганчев не пропусна да припомни на Тумби срещата, която "Ботев" губят от първомайския тим. Като всеки широко скроен човек, гостът прие болезнения спомен с усмивка и дори се шегуваше с него.

Най – често употребяваната дума по време на събитието беше „благодаря“. Тя присъства и в увода на „17 крачки към безсмъртието“. Авторът благодари за приема и подчерта, че Община Първомай е първата община, в която прави представяне на книгата. Гостите благодариха за топлия прием на кмета и на зрителите в залата. Особено се радваха на присъствието на представителите на детските отбори на ФК „Борислав“ и всеки един от тях им напомни: учете, футбол се играе с мисъл! От своя страна и присъстващите благодариха на гостите.

Ветеранът футболист Николай Бонев помоли всеки от тях да разкаже за най- важния си мач в кариерата. Това отпуши буре със спомени - знаменити срещи с „Барселона“, „Байерн“, персонален двубой с Еузебио… славни страници в историята на пловдивските клубове. В разказите се включиха и Спас Янков и Илия Ганчев.

По време на срещата отново беше констатирано, че футболът в България изостава заради липсата на база и детски школи, отсъствието на държавна политика. 1 минута делеше книгата „17 крачки към безсмъртието“ от това тя никога да не види бял свят – минутата, в която Емил Костадинов отбеляза в мача на „Парк дьо пренс“ и българският национален отбор се класира за САЩ’94. Този гол според Диян Никифоров е повратна точка в развитието на България и Франция. От този момент нататък футболът в България тръгна надолу, а във Франция към нов връх. Защото ние по инерция станахме 4-ти в света, но не успяхме да осребрим това постижение. Французите успяха да се концентрират и на следващото световно стават шампиони, а след още две години и европейски шампиони. „Не знам дали книгата има художествена стойност, но всеки от разказите в нея е от първо лице. Дори и да има нещо жълто в нея, то пак е разказано от участниците в събитията“.

След срещата Диян Никифоров раздаде книгите, откупени от кмета и постави своя автограф и посвещение, а всички присъстващи си направиха обща снимка с него и гостуващите футболни легенди.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини