Ваучери за почивка може да бъдат въведени до края на годината

Ваучери за почивка, по подобие на тези за храна, може да бъдат въведени още до края на тази година. Предложението е на Националния борд по туризъм, а целта му е да компенсира очаквания сериозен спад на летовници от Русия в българските курорти. 

 За регламентиране на системата ваучери за почивка предстоят законови промени, поясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, по БНР: 

"Това, което се цели, е да може работодателите да осигуряват почивка на своите работници, без сумите, които са точно за този вид социално подпомагане, да бъдат облагани с подоходен корпоративен данък, и в същото време работниците да не плащат Данък общ доход върху тази сума, която ще им бъде предоставена под формата на ваучери". 

 Сумата няма да надвишава три минимални работни заплати годишно, за да се даде възможност на повече хора да получат шанс за отдих.

Практически тези ваучери могат да се ползват в цялата хотелска база в страната. Те имат същата сила както левовете, с които плащаме. Когато са емитирани на хартиен носител, те имат и номинал, както копюрите в лева - 2, 5, 10, 20, 50 и 100 лв.

 Румен Драганов уточни, че има положителна нагласа от работодателски организации за въвеждането на ваучерите за почивка и това може да стане още в края на този летен сезон. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини