Цените за почивка в 27 държави: Най-евтино е в България

Пътуванията из ЕС вече са възможни, но хората отбягват големите хотели. Предпочитани са къщите за гости и частните квартири. Един анализ от Германия сочи, че най-евтините цени са в България.

Проучване на портала за наемане на ваканционни жилища HomeToGo прави сравнение между 27 курортни дестинации в Европа и търси най-изгодните оферти. Данните от проучването се базират на цените, предложени в 280 000 оферти от края на май и началото на юни, като са изчислени т.нар. медианни цени – при които не се взимат предвид най-високите и най-ниските стойности.

От проучването излиза, че в България нощувката излиза средно около 58 евро, в Чехия - 87, в Литва - 89. На другия полюс са най-скъпите курортни дестинации – във Франция, Португалия и Хърватия. В тези държави цената надхвърля 200 евро за нощувка.

В Германия се плаща средно по 123 евро

В любимите места за морски курорт на германците ваканционното жилище излиза към 150 евро на нощ: в Испания се плащат по около 160 евро, в Италия – средно 147 евро, в Гърция 138. На този фон ваканцията в скандинавските страни изглежда по-изгодна: 118 евро в Швеция, 120 евро в Норвегия и 100 евро във Финландия.

А тези, които решат да си останат в Германия, навярно ще плащат по около 123 евро за нощ.

Предимствата на ваканционните жилища

Както поясняват от портала HomeToGo: „Ваканционните жилища и частните къщи за гости са местата за почивка, които предлагат най-голяма сигурност и възможност за спазване на социална дистанция. Затова и търсенето е голямо".

А има и резервации, направени още преди кризата. „В най-предпочитаните за курорт страни цените на свободните места са относително високи. Но дори и там могат да се намерят добри и същевременно изгодни възможности“, обясняват от HomeToGo.

Търсейки добро място за ваканция, хората могат да се натъкнат на големи ценови разлики, добавят още експертите в бранша. И дават препоръка: който се интересува от изгодните оферти, да не се бави с резервациите.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини