Интересни великденски традиции

Великден е празник свързан със зайчета, яйца, подаръци и сложни ястия за семейството, навсякъде по света. Той означава, Възкресението, пролетта, раждането на всичко красиво. Но много страни по света имат традиции, които са интересни и необикновени! Kaymu представя най-интересните великденски традиции в Европа:
Хърватия: В северната част на Хърватия, на Велика събота, огньове са запалени във всяко село в близост до църквата. Всяко село се конкурира с друго, за да създаде най-големия и най-яркия огън, който може да се види от километри. Хората се събират около кладата да пеят песни и да разговарят помежду си..
Чехия и Словакия: На Велики понеделник, мъжете обикновено посещават техните роднини и ги сурвакат леко с ръчно изработени камшици като от време на време се налива студена вода върху тях. Мъжете събират колкото се може повече камшици като това е символ на плодородието.
България: След полунощ на Велика събота на масата се слагат боядисани яйца. През следващите няколко дни, хората се редуват да се чукнат с яйца за здраве. Този, който е счупил най-много от яйцата в семейството е победител, а неговото яйце е борец.
Словения: Словенците са известни със своите сложно украсени великденски яйца. Те са изработени с голямо внимание и често се използват като подаръци. Момичета рисуват и като подарят яйце на някое момче, това означава, че го харесва. Това е чудесно средство за обяснение в любов.
Беларус: Великден в Беларус има много цветни традиции, но нещо, което се откроява е практиката да се пеят народни песни, наречени Valachbny - разпространени в централните и северозападните райони. Тази традиция има езически корени и е свързана с народни певци, които пътуват от село на село, за да създават настроение по време на празници.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини