9 °C

НОИ ще работят в Първомай само един ден в седмицата

Няколко сигнала и писма от читатели ни обърнаха внимание, че изнесената приемна на НОИ в Първомай създава напрежение в работодатели и безработни. От месец февруари, услугите, които се извършват от НОИ се предоставят само между 8.30 и 16.30 часа в понеделник. Това предизвиква струпване и недоволство у хората, на които им се налага да чакат. Поискахме от пресцентъра на териториалното поделение на НОИ да научим защо е направена тази промяна и дали ситуацията е временна. Оттам получихме отговор, в който се казва, че след извършен функционален анализ на дейността и преглед на натовареността на структурите, е установено, че в Първомай има трайна тенденция на намаляване на регистрираните безработни в общината. През 2013 година са приети 899 заявления за парични обезщетения, а през 2014-та – 731. Това е около 19% намаление и налага оптимизиране на дейността – т.е. работното време на един ден в седмицата е достатъчен, за да бъде обслужена община Първомай. Към писмото - отговор е приложена и таблица, от която се вижда, че за периода 4-16 март са приети документите за парични обезщетения на 40 безработни. Според подписалата се г-жа Розалия Джинева, това показва, че има още резерви за оптимизиране на дейността. В края на писмото си тя любезно допълва, че ако се наложи да работят с големи клиенти, осигурители и служители на БТ, имат готовност да коригират работното време, а запитването ни приемат за повод още веднъж да разгледат работните процеси при предоставяне на услуги.

Ние приехме отговорът за непълен, тъй като визираше само обезщетенията за безработни лица, но не и услугите свързани с болнични листове, пенсиониране, наследствени пенсии, социални пенсии, надбавка за придружитл, осигуряване и др., а работодателите се оплакваха най-вече от чакане за да получат декларации за постъпили болнични листове.

Конкретен отговор не получихме, но станахме свидетели, че в понеделник – 30 март, в 15 часа нямаше нито един чакащ пред офиса на НОИ в Първомай. Следващата седмица- на 6 април – чакащите в 10 сутринта бяха около 10, но казаха, че час по- рано са били над 30. Повечето от тях- безработни, подаващи документи за обезщетение. Те споделиха, че са притеснени дали ще успят да влязат, защото отлагането на регистрацията ги лишава от правото да получават тези пари.

През следващата седмица в понеделник няма да се работи, защото е част от Великденските празници. Документи ще се приемат във вторник – 14 април, като служителите ще работят с нормално работно време – между 9 и 17 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини