19 °C

НОИ ще работят в Първомай само един ден в седмицата

Няколко сигнала и писма от читатели ни обърнаха внимание, че изнесената приемна на НОИ в Първомай създава напрежение в работодатели и безработни. От месец февруари, услугите, които се извършват от НОИ се предоставят само между 8.30 и 16.30 часа в понеделник. Това предизвиква струпване и недоволство у хората, на които им се налага да чакат. Поискахме от пресцентъра на териториалното поделение на НОИ да научим защо е направена тази промяна и дали ситуацията е временна. Оттам получихме отговор, в който се казва, че след извършен функционален анализ на дейността и преглед на натовареността на структурите, е установено, че в Първомай има трайна тенденция на намаляване на регистрираните безработни в общината. През 2013 година са приети 899 заявления за парични обезщетения, а през 2014-та – 731. Това е около 19% намаление и налага оптимизиране на дейността – т.е. работното време на един ден в седмицата е достатъчен, за да бъде обслужена община Първомай. Към писмото - отговор е приложена и таблица, от която се вижда, че за периода 4-16 март са приети документите за парични обезщетения на 40 безработни. Според подписалата се г-жа Розалия Джинева, това показва, че има още резерви за оптимизиране на дейността. В края на писмото си тя любезно допълва, че ако се наложи да работят с големи клиенти, осигурители и служители на БТ, имат готовност да коригират работното време, а запитването ни приемат за повод още веднъж да разгледат работните процеси при предоставяне на услуги.

Ние приехме отговорът за непълен, тъй като визираше само обезщетенията за безработни лица, но не и услугите свързани с болнични листове, пенсиониране, наследствени пенсии, социални пенсии, надбавка за придружитл, осигуряване и др., а работодателите се оплакваха най-вече от чакане за да получат декларации за постъпили болнични листове.

Конкретен отговор не получихме, но станахме свидетели, че в понеделник – 30 март, в 15 часа нямаше нито един чакащ пред офиса на НОИ в Първомай. Следващата седмица- на 6 април – чакащите в 10 сутринта бяха около 10, но казаха, че час по- рано са били над 30. Повечето от тях- безработни, подаващи документи за обезщетение. Те споделиха, че са притеснени дали ще успят да влязат, защото отлагането на регистрацията ги лишава от правото да получават тези пари.

През следващата седмица в понеделник няма да се работи, защото е част от Великденските празници. Документи ще се приемат във вторник – 14 април, като служителите ще работят с нормално работно време – между 9 и 17 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини