НОИ ще работят в Първомай само един ден в седмицата

Няколко сигнала и писма от читатели ни обърнаха внимание, че изнесената приемна на НОИ в Първомай създава напрежение в работодатели и безработни. От месец февруари, услугите, които се извършват от НОИ се предоставят само между 8.30 и 16.30 часа в понеделник. Това предизвиква струпване и недоволство у хората, на които им се налага да чакат. Поискахме от пресцентъра на териториалното поделение на НОИ да научим защо е направена тази промяна и дали ситуацията е временна. Оттам получихме отговор, в който се казва, че след извършен функционален анализ на дейността и преглед на натовареността на структурите, е установено, че в Първомай има трайна тенденция на намаляване на регистрираните безработни в общината. През 2013 година са приети 899 заявления за парични обезщетения, а през 2014-та – 731. Това е около 19% намаление и налага оптимизиране на дейността – т.е. работното време на един ден в седмицата е достатъчен, за да бъде обслужена община Първомай. Към писмото - отговор е приложена и таблица, от която се вижда, че за периода 4-16 март са приети документите за парични обезщетения на 40 безработни. Според подписалата се г-жа Розалия Джинева, това показва, че има още резерви за оптимизиране на дейността. В края на писмото си тя любезно допълва, че ако се наложи да работят с големи клиенти, осигурители и служители на БТ, имат готовност да коригират работното време, а запитването ни приемат за повод още веднъж да разгледат работните процеси при предоставяне на услуги.

Ние приехме отговорът за непълен, тъй като визираше само обезщетенията за безработни лица, но не и услугите свързани с болнични листове, пенсиониране, наследствени пенсии, социални пенсии, надбавка за придружитл, осигуряване и др., а работодателите се оплакваха най-вече от чакане за да получат декларации за постъпили болнични листове.

Конкретен отговор не получихме, но станахме свидетели, че в понеделник – 30 март, в 15 часа нямаше нито един чакащ пред офиса на НОИ в Първомай. Следващата седмица- на 6 април – чакащите в 10 сутринта бяха около 10, но казаха, че час по- рано са били над 30. Повечето от тях- безработни, подаващи документи за обезщетение. Те споделиха, че са притеснени дали ще успят да влязат, защото отлагането на регистрацията ги лишава от правото да получават тези пари.

През следващата седмица в понеделник няма да се работи, защото е част от Великденските празници. Документи ще се приемат във вторник – 14 април, като служителите ще работят с нормално работно време – между 9 и 17 часа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини