Студена война между БСП и ГЕРБ заради дружбата с Русия

Спорът в парламента кой да оглави групата за приятелство с Русия изцяло блокира международната дейност на депутатите. През последния месец вървят много активни консултации между три парламентарни формации, но диалогът им влезе в задънена улица. Вместо да разрешат спора, вчера на председателския съвет изобщо не била отворена дума за проблема. Повече от шест месеца няма сформирана нито една група за приятелство с друга държава в НС.

За дружбата с Русия спорят ГЕРБ, БСП и „Атака“. Според хората на Михаил Миков имало постигнато съгласие столетницата да получи това ръководство. Договорката станала в кабинета на Цецка Цачева. Когато ГЕРБ съобщили решението си, Десислав Чуколов от „Атака“ се разсърдил и обявил, че няма да приемат подобен ход, а ще обявят война на парламента. Въпреки това Кристиан Вигенин, който присъствал на срещата, получил уверение, че въпросът ще се реши в полза на БСП.

 След като лидерът Михаил Миков се върна от посещение в Москва, ГЕРБ изведнъж смениха позицията си, разказаха вчера от ръководството на левицата. Мотивът бил, че е редно най-голямата управляваща група да поеме връзките с Русия. Социалистите нямат обяснение за рязката смяна на позицията. От ГЕРБ обясниха, че държат на председателското място, защото имало неофициално желание от Москва техен човек да поеме групата, а от друга страна, за да предотвратят войната между БСП и „Атака“.

Спор има и за ръководството на групата за приятелство с Южна Корея. Досега тя била ръководена от Лютви Местан, но сега сериозни апетити имал Слави Бинев заради интересите му в таекуондото.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини