10 °C

Николай Мелемов, ГЕРБ: Родопчани са мъдри хора, усещат докъде е истината, къде започват фалшът и къде - фантастиката

Г-н Мелемов, защо решихте да се кандидатирате за трети мандат, откъде идва увереността ви да продължите напред?

Политиката е колективен спорт, колективна работа. Ние имаме изграден екип, имаме хиляди хора, които ни подкрепят и които разчитат на нас. Това от една страна ми дава увереност, от друга - ме задължава, защото заедно сме започнали и заедно трябва да продължим по верния за път за Смолян.

Какво ви дават срещите с хората в тази предизборна кампания?

Енергия, много енергия. Няма по-приятно нещо от това да отидеш там, където хората са доволни от свършената работа. Това е и приятният момент от работата на един политик - да види щастливи хора.

Какъв тип кампания водите?

Заедно с кандидатите за общински съветници ходим по улици, квартали, населени места. Като си бил 8 г. кмет смятам, че точно така трябва да се прави – срещи с хората очи в очи, без помпозност, открито – всеки да си каже болката, а ние да поемем ангажименти. Важното е, че имаме очи да го направим, защото ако не си работил, ако не знаеш проблемите на хората, няма да може да се изправиш пред критичните им погледи.

На срещите казвате, че поемате само ангажименти, които може да изпълните. Не се ли изкушавате да тръгнете по линията на популизма, нали така е по-лесно?

Не, нито за миг. Това може да го направи само този, който е кандидат за едни избори, който има краткосрочна цел или този, който не очаква да изпълнява дадените обещания. Ако подходиш с отговорност към политиката и избирателите, не може да си позволиш да обещаваш неща, които няма да се случат. Ние не можем и не искаме да си позволим популизъм, оставили сме го на опонентите си.

Хората задават ли ви неудобни въпроси?

О, задължително. От самото начало, откак съм се захванал с политика, до ден-днешен казвам, че може да ни задават всякакви въпроси. По малките населени места има още много работа. Факт е, че сме подхождали в работата с чувство за мяра, за справедливост. В случая на критичен недостиг на средства в общинския бюджет, на огромна задлъжнялост, която заварихме, трябваше да насочваме инвестициите по приоритети - там, където от тях ще се възползва най-голямо число хора. Точно заради това сме си поставяли приоритети, но и няма село, дори и най-малкото, където да не сме направили нещо важно за населението.

Може ли да охарактеризирате двата си мандата досега?

Първият мандат беше борба за оцеляване. С огромните дългове, със запорираните сметки, борбата беше всеки ден, за да се измъкнем от дъното на ямата, в която беше закопана общината. Първите две години мислехме денонощно за оцеляване и как да стабилизираме финансите. Вторият мандат беше по-ползотворен, той беше съзидателен. Вече си бяхме подредили общината и нямаше периоди на сътресения. С европейски проекти и с помощ от държавата изпълнихме много проекти.

Евентуален трети мандат под знака на какво ще премине?

Трябва да дадем вече по-солидно качество. В града най-важното е направено и ще търсим повече ред и дисциплина, по-добра организация във всички дейности, които общината изпълнява.

Какви основни приоритети сте си поставили като кмет?

Да се справим със замърсяването на въздуха, да подобрим организацията на движението и да променим механизма и системата на сметосъбирането. Имаме прекрасна природа, но поради това, че повечето хора се отопляват на дърва и въглища, в определени дни през зимата въздухът е замърсен. Общината разработи проект, който е обезпечен от ОП „Околна среда“ с 9,6 млн. лв. Ще подменим печките на дърва в около 3000 домакинства с климатици, газ и пелети. Всички виждаме, че замърсяването е проблем на града само през зимата. С тази мярка смятаме да решим проблема.

Наболява и нуждата от промяна в организацията на движението. Планирали повече улици с еднопосочно движение, оползотворяване на нови пространства за паркинги, да се въведат платени зони, да се изградят етажни паркинги.

На приключване е 15-годишният договор за сметопочистване, за който понесохме много критики, макар да е подписан от предходното управление. Тази дейност от 2021 г. ще се изпълнява от общината. Убеден съм, че качеството на тази дейност ще е много по-голямо, когато ние пряко отговаряме пред хората. Ние реално работим за тази промяна и преди изтичането на договора. Сами изпълняваме зацветяването, което фирмата ни фактурираше много скъпо. Отглеждаме цветята сами. Другите конкуренти казват, че ще направят общинска фирма. Само че в предходното управление на БСП до 2006-та сметосъбирането е изпълнявано от общинската фирма "БКС". Те са я дали в частни ръце, а сега обещават обратното.

От други конкуренти има обещание, че ще развалят 15-годишния договор?

Той е на изтичане. И аз съм обещавал, че ще го прекратя, но след внимателен анализ се оказва, че рисковете са повече от възможните ползи. Не е лесно да се развали договор, подготвен в ущърб на общината. Щетите при предсрочно прекратяване биха били загробващи за още 15 години напред. Имаме горчив опит с Консоцриум "Светлина". Прекратихме го, защото фактите бяха фрапиращи и в полза на общината. На първа инстанция спечелихме, но след това загубихме и осем години се съдим.

Кои са най-съществените ви успехи досега?

Безспорно това е приоритетът, който ми е постоянен, откак съм кмет – децата и младите хора. Санирани училища и детски градини, десетки нови детски и спортни площадки, басейн, възстановена стара спортна зала, построена нова спортна зала, спортни площадки в дворовете на училища. Тоест, създадохме среда за децата и младите хора да са щастливи, здрави и да не им липсва нищо от европейските градове. Смолян стана едно прекрасно място за отглеждане на деца, може би най-доброто. Обявен е град на знанието и тази награда е в резултат на обективни критерии. Ние смятаме да го развиваме в тази насока.

Друг безспорен успех е създадената огромна палитра от социални услуги, които обхващат човек от раждането до дълбока старост. Социалните ни услуги за деца и възрастни – с или без увреждания, са 15 на брой. Всички наши съграждани, които имат нужда от подкрепа и помощ, са обхванати по програми. Това ни беше изключително важно – да се погрижим подобаващо за децата, младите и уязвимите хора. С това определено се гордея – че всички те имат нашата подкрепа.

А в какво не успяхте?

Много повече може да се желае в административното обслужване. Там смятам, че трябва да се вземат по-сериозни мерки. Подготвяме обслужване на едно гише. Подготвяме мерки, чрез които контролът да е по-сериозен. Аз съм много внимателен към всеки човек, който влезе в общината, към всеки, когото срещна на улицата. Такова трябва да е отношението от всички служители. Когато заплатата ти идва от данъците на хората, трябва да си отговорен, внимателен и човечен.

Вашите предимства пред опонентите ви?

Не обичам да коментирам опонентите си. Предимствата ми са свършената работа и отношението, което е усетил всеки в разговор с мен.

Кои са най-големите лъжи, които чухте от началото на кампанията?

О, аз се старая да не ги помня. По време на кампания явно се лъже много. Но аз не се интересувам, защото за мен са важни моите съграждани - тях искам да чуя и се старая да не обръщам внимание на опонентите.

Има ли смисъл да ви питам тогава за най-неизпълнимите им обещания, които сте чули по време на тази кампания?

Смятам, че родопчани са мъдри хора и усещат докъде е истината, къде започва фалшът и кога се навлиза в сферата на фантастиката. За толкова години са чули и видели много и достатъчно добре оценяват говоренето. А Смолян не е голям град. Хората знаят целия ни жизнен път още от деца. Наистина не искам да ги коментирам.

Кои лични качества ви бяха в най-голяма полза в досегашното управление?

Тук трябва да благодаря на моите родители, защото за формирането на един човек влияят много фактори, но основният не е нито зодията, нито темперамента, а възпитанието. Аз съм възпитан да бъда внимателен към хората и човечен. Смятам, че това най-много ми е помагало досега.

Кметуването как ви промени, забогатяхте ли?

Да, забогатях с трите си внучета. Надявам се, че кметуването не ме е променило като човек, защото още в началото си обещах да не се променям. Контактите ми с приятели и близки оредяха, за което съжалявам. С доста приятели не се виждаме с месеци. Всички хора в структурата ги познавам от основаването на ГЕРБ. Приятелите ми не станаха членове на ГЕРБ заради мен и така успях да съхраня личния си живот в някаква степен.

Кой ви е коректив?

Много са. Всеки, който ме познава, знае, че нося на критика. Съзнателно им търся мнението, в това число от майка ми, жена ми, синовете и близки. Но и всеки, който ме е критикувал, аз се опитвам да се поставя на негова страна, за да преценя правилно ситуацията. Корективите са ми много и смятам, че така трябва да бъде.

А ласкатели имате ли?

Неизбежно е, но те усещат, че аз не съм най-подходящият за това. Знам колко съм „красив“, колко съм „висок“ и ласкатели при мен не вървят.

Какъв ще е Смолян, ако реализирате програмата си за управление в следващите 4 години?

Целта ми е Смолян да става все по-подреден, все по-красив. Всички, които идват отвън, казват, че е прекрасно място и то е така. Иска ми се всички съграждани да имат повече отношение както към управлението на общината, така и към проблемите. Да ми бъдат коректив, но и да се включват по-активно в решаването на проблемите. Смолян е едно бижу, което още може да се разкрасява. Ще има и ново развитие - с амбициите, които сме си поставили, с отварянето на границата към Гърция, с тази хубава природа и климат. Поставили сме си за цел да привлечем и бизнес от сферата на високите технологии, за да се върнат младите хора. Аз съм убеден, че точно към това предразполагат природните дадености, липсата на престъпност, добротата на хората, гостоприемството им.

Вашият изборен призив?

Хората да дадат своя глас за този, който ще управлява общината по най-добрия начин. Да бъдат активни на изборите, да бъдат активни и в управлението на общината, защото тя е на всички и от всички нас зависи как ще изглежда родния ни край и как ще се развива.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини