Убиецът на Вероника я избрал случайно, докато чакал влака

Вероника Здравкова случайно попаднала пред погледа на убиеца Илиян, докато той чакал влака за Горна Оряховица. Той се опитал да тегли пари от дебитната й карта 15 мин. след като хладнокръвно я убил. Това съобщи на брифинг във Велико Търново главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той уточни детайлите около жестокото убийство на студентката.

Мъжът имал билет за 19.32 ч. но бил на гарата малко по-рано. Чакайки той видял 23-годишното момиче, което се прибирало само от работното си място. То било проследено до моста, където било безлюдно и тъмно. Там на около 15 метра от моста убиецът я нападнал, ударил я няколко пъти по главата с теслата, която носел, взел 80 лева от
чантата й заедно с телефона и други вещи. Преди да се качи на влака той изхвърлил тялото в реката.

Влакът пристигнал по разписание в 19.37 ч., а в 19.42 той вече опитвал да използва дебитната карта на жертвата си на банкомата в Горна Оряховица. Данните от системата "Борика" обаче били получени в МВР едва на 5 март около 16 ч., обясниха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и наблюдаващият прокурор Цани Попов.

40-годишният рецидивист е направил пълни самопризнания, обяснил, че не знае защо е продължил да я удря, след като я убил още с първия удар. По време на разследването той казал че ще окаже пълно съдействие на разследването. Предстои с него да се извърши следствен експеримент.

Светкавично органите на реда са предприели действия по разкриването и залавянето на извършителя, стана ясно от брифинга. Прегледани са записи от охранителни камери, чрез които е бил засечен човекът, опитал да тегли пари от картата. Още същата нощ е бил претърсен дома на брат му в Горна Оряховица, при когото в онзи момент е пребивавал убиецът. Иззети били всички веществени доказателства, имащи отношение към престъплението.

23-годишната Вероника е убита между 19 и 19.30 часа на 28 февруари и реално сигналът за изчезването на момичето е подаден, след като то вече е било мъртво. Престъплението не е било планирано предварително, убиецът взел решение да го направи с цел да я ограби. Заключението на патолозите е, че смъртта е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма.

След като не успял да изтегли пари от картата набирайки случайни цифри, той отишъл до моста на реката край село Първомайци и изхвърлил всички веществени доказателства във водата. Срещу него е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство. В понеделник прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно в ареста.

Илиян Здравков живее със семейството си в Мъглиж, но по постоянен адрес се води жител на община Полски Тръмбеш. В постройката край горнооряховските краварници живее брат му, на когото убиецът гостувал. В деня на убийството пристигнал в старата столица, за да си търси работа по строежите.

40-годишният убиец е рецидивист с 6 присъди - за грабежи и за опит за убийство. Престъпната му дейност започнала още през 1993, когато за първи път влязъл зад решетките - в Белене. Той успял да избяга от там, но бил заловен, поради което присъдата му била увеличена с 3 години. На 25 февруари Илиян Красимиров Здравков е бил обявен за издирване по влязла в сила присъда, издадена от съда в Казанлък, според която отново е трябвало да влезе в затвора.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини