Деветима не успяха да осъдят РЗИ заради църковната камбана

Административният съд в Пловдив отхвърли иска на деветима жители на Първомай, начело с д-р Иван Тренов срещу шума от камбаната на църквата "Свети Георги". 

Делото е заведено срещу Директора на Регионална здравна инспекция заради бездействие и неупражнен контрол върху шума от камбаната на храма „Св. Георги“. От районна прокуратура – Първомай отказват да образуват наказателно производство.

В пловдивския съд намират искa за допустим, защото претенциите не са само за това, че камбаната не бие по канон, а и защото когато го прави нивото на шум е недопустимо висок. Приложена е и експертиза.

Решението на съда, обаче е, че няма бездействие от страна на Директора на РЗИ, защото той осъществява контрол върху локалните източници на шум, а такива по дефиниция са  „Търговските обекти, увеселителните заведения, сервизите за услуги и други, разположени на територията, определена като урбанизирана територия по Закона за устройство на територията“.

Деветимата жалбоподатели са се опитали да представят църквата като търговски обект, защото в нея се продават свещи, икони и други предмети. Този довод не е приет защото „предметът на искането не е свързан по какъвто и да е начин с извършването на търговска дейност в църковния храм, а с извършването на действия по канон“.

В материалите по делото надлежно е обяснено, че шумът издаван от камбаната е импулсен, а вещото лице не доказва по безспорен начин, че камбаната на храм “Свети Георги” създава шум над нормативно определения.

Освен решението, че Директорът на РЗИ не носи отговорност, Пловдивският административен съд осъжда ищците да заплатят 300 лв на РЗИ – Пловдив.

Решението е публикувано на сайта на съдилището, но не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини