Наградена пиеса разказва за танца на пчелите

Тази година Пчеларският клуб в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“  отбеляза Денят на пчеларите с по – различно събитие – учениците и ръководителката им Златка Гарова представиха краткия спектакъл на научна тема: „Ваканцията на Лили в пчелина на дядо ѝ“. Мини пиесата се представя за пръв път в Първомай, но вече има отличие. През есента, в Севлиево талантливите деца завоюваха първо място на Националният фестивал „Наука на сцената“, организиран от Съюза на химиците, физиците и биолозите и МОН. Драматургията е дело на Златка Гарова и разказва за различните видове танци на пчелите.

Интересен и многообразен е животът на пчелите – разказва ръководителката - Сложни са тяхната организация и взаимоотношения. Особен интерес предизвиква обстоятелството, как пчелите намират медоносни растения. При пчелите съществува съвършена и различна организация.  Може би и ние, хората, трябва да се поучим от тях.“

 Идеята е в диалози и игра децата да научат колкото може повече за едни от най – полезните насекоми и за създаваните от тях продукти – прополис и мед и млечице. Специалната подготовка за пиесата включваше не само игра, а и специално ушитите от родителите костюми с диадеми и пчелни пипалца.

Гостите на тържеството бяха посрещнати с пита с мед. Пчеларите, които по традиция бяха поканени и присъстваха в залата, бяха впечатлени от научната подготовка на учениците.

Срещата завърши с кратко препитване на познанията на публиката. Въпросите задаваха асистентките Мария Честименова и Десислава Кирова. В края на пчеларската среща на всички участници -  петокласничките Татяна Колева и Станимира Кисова и седмокласничките Виолета Станчева и Кристина Христозова бяха връчени грамоти и бурканче с мед.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини