В Искра отбелязаха 137 години свобода

137 години от освобождението на Искра от турско робство отбелязаха жители и гости на селото. Пред паметника, построен в знак на признателност към загиналите руските войни, цветя поднесоха ученици, граждани и гостите на събитието – заместник – кметът Николай Митков и кметът на Искра Димитър Несторов.

По – късно, в читалището, беше представен празничен концерт, посветен на годишнината. Читалищните дейци Иванка Георгиева и Христина Христева бяха подготвили богата програма с участието на Група за изворен фолклор, Детски танцов състав и учениците от ОУ „Отец Паисий“.

Село Искра е освободено на 18 януари в резултат на победния марш бригадите на Червин и Чернобузов, преодолели разстоянието от Поповица до селото за по – малко от 3 дни. Кавказката бригада, водена от ген. Червин разбива турската войска между Искра и Тополово и се насочва към Хасково. На следващия – 19 януари те преминават и освобождават Брягово, Драгойново, Езерово, а разузнавателните отряди почти необезпокоявани преминават и носят свободата в Буково и Воден.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини