Сред нови мебели, с таблети и робот малчугани се учат да говорят правилно

За около 3000 лв от делегираните от държавата средства бе напълно обновен логопедичният кабинет в СОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“. Разположен в сградата на най- голямото училище в общината, той обслужва всички ученици и деца от детските градини на територията ѝ.

Закупени са мебели, които създават уют и удобство на малчуганите, посещаващи кабинета. За по – ефективна работа кабинетът е снабден и с нови таблети. Най – интересната придобивка е пчеличката – робот „Bec – Bot“ , с която докато си играят децата подобряват своите умния и преодоляват различните звукови нарушения.

В логопедичния кабинет се осъществява индивидуална логопедично – терапевтична дейност. В момента 27 деца посещават занятията. С тях работи логопедът Мариана Батинкова. Тя е готова да посрещне и други нуждаещи се малчугани и да съобрази работното си време с тях. Родителите и децата ползват услугата безплатно. Батинкова препоръчва родителите да обръщат внимание на всяко нарушение в правоговора на децата си и ако се нуждаят от помощ, около 5 годишната им възраст да потърсят специалист. Тя разбира, че големият проблем за възрастните е, че трябва да отделят време, за да посетят кабинета, но отговорното родителско поведение изисква децата навреме да преодолеят грешките в правоговора си. От опита си Батинкова споделя, че семейната среда оказва влияние и е предпоставка за преодоляване на нарушенията. А те с годините стават все повече и по – често засягат момчетата. Често се говори за грешките при произнасяне на звук „л“, но според нея това е лесно преодолимо нарушение. Далеч по- разпространени и по – трудно се поправя неправилното произнасяне на „р“, шушквите звуци „ш“, „ж“, „ч“ и съскащите „с“, „з“,“ц“. Проблемна при много от малчуганите е и артикулацията.

В началото на всяка учебна година логопедът проверява за нарушения в говора децата от училищата и детските градини, прави препоръки и кани родителите на разговор. За съжаление откликват малко родители. Тя е убедена, че кабинет на място в детските градини би бил изключително полезен и максимално натоварен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ta
    TANA MURABETO
    5 -3
    10:49, 20 яну 2015
    MNogo tzenna predobivka poneje eto 4e sa misli za detzata tuka kato se polagad osilieta za da proGOvorvat edin pravilen,no koregten balg.ezig nie vav gradad ni no i vav okoliata ako vi e napravilo vpid4atlenie opotrebiavame edin mnogo neestesdven ezik,koito e dialegtika.No tabletite biha sposopstvuvai i sas mnogo trut i postoiansdtvo zikad na mal4oganite da sa iz4istt parazitni dumkato izrazni sretsdtva.
  • 2
    Ха
    ха,ха
    11 -3
    13:53, 20 яну 2015
    На TANA MURABETO и 100 логопеда няма да помогнат, ако говора й е като писането!Пиши грамотно и на кирилица Тано!
  • 3
    Ма
    майка
    4 0
    13:42, 21 яну 2015
    Какво по хубаво от един обновен,пъстър и слънчев логопедичен кабинет за децата които го посещават.Аз искрено благодаря и на г-жа Батинкова,която отдава цялото си професионално умение и с голяма топлина и обич учи нашите деца как да се справят с трудните за тях буквички. Искам да и пожелая много здраве и да бъде все така усмихната и сърдечна.
Последни новини