88 кучета са регистрирани в общината

Към момента в община Първомай са регистрирани 88 кучета. 25 от тях през последната година. Има голямо многообразие на записаните породи – териери, шпицове, пекинези, лабрадори, самоеди и др. Има и няколко кръстоски.

Общинска администрация – Първомай напомни на всички собственици на кучета, че са длъжни да регистрират своите любимци. Задължението им е вменено по силата на Законите за местните данъци и такси и за ветеринарно медицинската дейност.

Има няколко категории четирикраки любимци, собствениците на които са освободени от плащане на „Такса за притежаване на кучета“. Между тях са инвалидите, собствениците на кастрираните и ловджийските кучета и тези, на които е поставен чип. От регистрираните до момента 16 са кучетата с чип, 10 са ловджийските, а едно ловджийско има и поставен чип. 7 са собственост на инвалиди. Тези категории не са освободени от регистрация – подчертават от ОбА.

Регистрацията трябва да бъде извършена най – късно до 31.03.2015 г. в стая 202, а заплащането на таксата от 12 лв за година (1лв/месец) става в стая 213 на ОбА.

При установяване на нерегистрирано куче на собственика се налага глоба в размер на 50 лева, като се дава писмено предписание за извършване на регистрация в 7 дневен срок. В случай, че регистрацията не бъде извършена в определения срок на собственика се налага глоба в размер на 200 лева.


В Наредбата, е записан и още един текст, който има повече пожелателен характер: При извеждане на разходка задължително трябва да носите ветеринарно медицинския паспорт на Вашето кучето. Също така трябва да носите и необходимите помощни средства за почистване на екскрементите след дефекация на кучето.

До този момент няма наказани за неизпълнението на това изискване.

Теодора Кирякова



Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ..
    ....
    2 0
    22:52, 18 яну 2015
    I kakvo poluchavame sreshtu tozi danak? Ploshtadka za kucheta? Kosh za ekskrementite? Razmerat na danaka ne e nishto osobeno,no 88 po 12lv.= 1056 lv. na godina. I ako moga da popitam kade otivat tezi pari????
Последни новини