И "Хамас" осъди нападението срещу "Шарли ебдо"

Групировката "Хамас", която контролира от години ивицата Газа, осъди в събота нападенията на войнстващи ислямисти в Париж, в които загинаха 17 души. Ден по-рано в седмичното му обръщение атаките бяха осъдени от лидера на шиитската ливанска групировка "Хизбула" Хасан Насрала, според когото терористите са нанесли повече вреди на исляма, отколкото карикатурите на Мохамед, публикувани от френския сатиричен седмичник.

"Подчертаваме, че позицията ни по последните събития в Париж съответства на изявлението на Международния съюз на мюсюлманските учени, което осъжда нападението срещу вестник "Шарли ебдо", и смятаме, че каквито и да са различията в мненията, те не оправдават убиването на невинни", се казва в изявлението на "Хамас", разпространено на френски език.

Палестинската ислямистка организация е обявена от повечето западни държави за терористична структура. В текста също така се отхвърлят "безплодните опити" на Израел да прави сравнения между дейността на "Хамас" и насилието във Франция.

Според организацията тя била начело на съпротива в защита на "нашия народ". В отговор на неспирните ракетни нападения срещу територията на Израел миналото лято армията навлезе в Газа, за да разруши инфраструктурата, използвана от "Хамас". В операцията, съпроводена с тежки въздушни бомбардировки, загинаха над 2100 палестинци и 71 израелци.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини