Община Асеновград предизвиква производителите на домашно вино

Община Асеновград отправя специална покана към всички майстори на виното в Първомайско  да се включат в ежегодния конкурс „Най – добро домашно вино, реколта 2014“. За разлика от първомайската Винария, на която се оценя майсторлъкът само на местните винопроизводители, асеновградчани канят цяла България. Наградата за производител от населено място извън Община Асеновград е 50 литрово буре.

Конкурсът ще се проведе в края на януари. Майсторът на червеното вино ще получи голямата награда от 100 лева и 50-литрово буре, а производителят на най-добро бяло вино - 80 лева. Публиката също ще избира свой фаворит. За него са предвидени 60 лева. Наградата на производител от населено място извън община Асеновград ще е 50 литрово буре.
Повече за условията за участие може да се научи на официалния сайт на администрацията ТУК. Срокът за заявка за участие е 15 януари.

Едно от важните условия за участие е производителят да притежава минимум 30 бутилки от виното, с което участва. До момента подадените проби са 4, но, типично по български, активността на мераклиите за участие скача в края на определения срок.

Кое е най-доброто домашно вино ще определи дегустационна комисия. Тя ще включва специалисти от Националния институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Изпълнителната агенция по лозята и виното и "Винзавод" Асеновград.

Кулминацията на конкурса - обявяването на победителите, ще е на 31 януари. Програмата, съпътстваща винарията, предвижда много народна музика и веселие. Отново ще има шествие от "винената" чешма при храм "Света Богородица Благовещение", от която на този ден потича станимашки мавруд. За поредна година конкурсът ще бъде допълнен от аромата на неповторимите асеновградски сармички и стиховете от Втори национален поетичен конкурс "Наздравица за любовта".

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини