Петков обяви, че има неруски инвеститор за АЕЦ ”Белене”

Има искане от чуждестранен, неруски инвеститор за купуване на проекта "АЕЦ-Белене", съобщи в Плевен заместник-председателят на АБВ Румен Петков.
Той уточни, че по свои канали е проверил, че писмото от потенциалния инвеститор е внесено в Министерския съвет, предаде БТА.

"Инвеститорът иска разговори с българското правителство, предварително е декларирал, че не търси държавни гаранции за финансовите ресурси, които ще бъдат инвестирани в проекта, че не търси договор с държавата за изкупуване на произведената електроенергия, че е готов да работи по сега утвърдения проект", уточни Петков.

По думите му инвеститорът знаел, че лицензът за оценката за въздействие върху околната среда е изтекъл. Затова, според заместника на Георги Първанов, българското правителство по най-бързия начин трябва да го покани, като направи проучване за състоянието на общия му бизнес и на гаранциите за произхода на капиталите му.

Петков добави, че от АБВ ще обсъдят в парламентарната си група питане към министъра на енергетиката или към премиера, защото било стратегически въпрос за националната ни сигурност какво е съдържанието на писмото и какво ще се предприеме.

"Не съм безгрижен оптимист за хода на преговорите с Русия за удължаване живота на двата реактора в Козлодуй. Ако не започне изграждане на "Белене", България в близките 20 години ще изчезне от картата на света като държава, произвеждаща атомна енергия за мирни цели, и отговорността ще е на това правителство", коментира още бившият вътрешен министър.

Той заяви още, че от АБВ ще внесат и предложение за създаване на временна анкетна парламентарна комисия за оценка на състоянието на енергетиката и бъдещето й, защото в момента тя била в колапс.

През декември енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че данни за нарушения в АЕЦ „Белене” и ВЕЦ „Цанков камък” са предадени на прокуратурата, която е започнала досъдебно производство. По думите й в материалите имало конкретни имена на хора и фирми, но не можело да ги разкрие. Тя обаче уточни, че в момента те "не са на постове и позиции, които да им позволяват да вземат решения за българската енергетика".

През май миналата година пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че управляващите се подготвят да загубят арбиртажното дело в Париж за АЕЦ “Белене“ и държавата ще загуби 1.8 млрд. евро.
Миналата година "Атомстройекспорт" (АСЕ) внесe материалите по иска срещу НЕК по проекта "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж. В същото време България съди руската фирма в съда в Женева за неплатено старо оборудване за централата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини