ГЕРБ върна стария шеф на Агенцията за бежанците

Бившият председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков е бил предложен отново за ръководител на агенцията. Това съобщава сайтът на "Капитал", позовавайки се на източници от правителството. Предложението е било отправено в последния момент на днешното заседание и впоследствие е било гласувано.

Казаков ръководеше агенцията от 2010 до 2013 г. През октомври миналата година той беше сменен с Николай Чирпанлиев. В края на годината Чирпанлиев беше освободен, а за и.д. ръководител на институцията беше определен неговият заместник Васил Върбанов.

Ресорният вицепремиер Меглена Кунева е направила опит да наложи за титуляр юриста от "България на гражданите" Стамен Янев. Номинацията е минала на подпис през всички министри, но след като е стигнала до министър-председателя Бойко Борисов, той я е спрял, пише още "Капитал".

Управлението на Казаков беше критикувано от неправителствения сектор, заради провала да изгради адекватен капацитет за задаващата се бежанска вълна (сирийската криза се оформи още в края на 2011 г. и беше ясно, че в някакъв момент ще достигне България). В края на 2013 г., малко преди да бъде сменен, Върховна административна прокуратура започна проверка на ДАБ, резултатите от която така и не са обявени официално.

Според публикация във в. "Сега", която цитира доклади от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), са били констатирани нарушения на 17 проведени обществени поръчки на ДАБ за над 5.3 млн. лв. е установила нарушения за 261 083 лв.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини