Отслужен е Велик водосвет

Днес отец Георги и отец Станимир отслужиха Велик водосвет в църквата „Св. Георги“- едно от най – тържествените богослужения. Женски хор огласи храма, където се бяха събрали десетки хора, за да вземат малко от осветената вода. Великият водосвет се извършва два пъти в годината - в навечерието на празника Богоявление, известен и като Кръщение Господне и Просвещение, и на следващия ден след литургията.

Той възпроизвежда осветяването на водата на река Йордан, когато Бог се явява и в трите си лица: чува се гласът на Бог Отец от небесата, който казва: "Този е Моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение", докато самият син се кръщава от св. Йоан, а от небето като гълъб слиза Светият дух (Мат. 3-17).

С кръщението си Синът Божий освещава водите. Затова се вярва, че богоявленската вода има по-голяма сила – чрез нея християните взимат вместо светото причастие след края на светата литургия.

Богоявленски водосвет ще има и утре след празнична литургия в храма, от 11 часа в езерцето на градинката пред пощата ще бъде хвърлен и кръстът, за да освети водите му. Великият водосвет се придружава от строг пост.

Както почти всички други християнски празници и този има своите езически корени. Нощта на 5 срещу 6 януари се счита за една от най - тайнствените. Древните са я наричали Водици и са вярвали, че мълчаната вода ще сбъдне желанията им. Водата са наливали от извор в менче. Оставяли са я да „се измълчи“, а точно преди полунощ са изговаряли най – съкровеното си желание пред нея. Завършвали са с „Нека реченото да ми бъде сторено“. После завивали водата с бяла кърпа. Ако на сутринта тя е замръзнала – това било сигурен знак, че желанието ще се сбъдне. Едно време, по Водици винаги било студено, а желанията са били достатъчно простички, за да се сбъднат.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини