23 °C

Д-р Попова ще спасява Градинска гора

Кметът на село Градина Бальо Балев свика общоселско събрание по повод проекта за заповед, с която гората в землището на селото да придобие статут на защитена територия.

На нея присъстваше и д-р Катя Попова, която се ангажира с решаването на проблема.

На 10 декември проектът беше качен на сайта на Министерството на околната среда и водите и от тогава тръгна едномесечен срок за възражения, мнения. Балев научи за него когато от parvomai.net  поискаха мнението му. Сега в дните на коледните празници, засегнатите се чувстват притиснати от сроковете и бързат със събиране на подписка, обсъждане и искане на среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

На 14 декември започва подписка, за по – малко от денонощие са събрани 360 подписа. На 15 декември, понеделник, на събранието, макар и в работно време, имаше над 50 човека. Всички те бяха единодушни, че не трябва да се допуска заповедта да влезе в сила. Освен всички добри намерения, заедно с опазването на няколко биологични вида, тази заповед налага много забрани – за превръщането на мерите в земеделски земи, за използване на минерални торове, за засаждане на нетипични растителни видове, а от особено социално значение е забраната за добиване на дървен материал и биомаса. В момента 500 семейства от селото ползват правото да придобият по 2 кубика дърва от гората.

Въпросът, който повдигнаха някои от присъстващите е, че и сега стотици кубици дърва се извозват нелегално през нощта. Въпреки това, тези толкова важни за природата видове продължават да виреят в гората. „Ако ни забранят да сечем в гората – споделиха хората – крадците пак ще си крадат, но ние няма да можем да ползваме нашата гора“.

Градинската гора е със сантиментална стойност за градинци. Историята започва през 1921 година, по време на управлението на БЗНС община Царско село купува от държавата гората и селото е въведено във владение с Царски указ, за което селяните са събрали и внесли в Чирпанската банка сумата 100 000лв. През 1922 излиза Указ 35, с който се прави уточнение, че на Царско село се дава Долната и Горната кория и че поради неплатежоспособност останалите 500 000 лева ще бъдат разсрочени и платени през следващите 5 години. През 1926 година населението събира още 4000 лв, за да бъде издаден нотариален акт, с който гората е купена окончателно. Актът се пази в архива на кмета. След 1947 година гората е национализирана. Дълга сага, започнала  от първия мандат на Бальо Балев завършва с решение на ВКС, че гората е балталък, т.е. дадена е от държавата за ползване и стопанисване от жителите на селото, но не е тяхна. Всичко това изглежда необосновано и противоречащо на фактите, но е законно решение.

„Нашите родители са давали пари за тази гора, ние сме собственици, а сме последните от които зависи как може да бъде ползвана“ – споделиха някои от присъстващите на събранието.

Васил Гончев, човек запознат с тежката държавна машина, постави няколко актуални въпроса. Единият – кой е взел това решение? Кой има полза от една такава заповед? Не се ли облагодетелстват ловците за сметка на жителите на селото? Какво правим с хората, които са обезщетени със земя, попадаща в защитената територия?

Д-р Катя Попова пое ангажимент да потърси помощ от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тя ще разчита на съдействието му за среща с министър Василева и то спешно – още преди празниците. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  Чи
  чикаржиец
  17 -3
  08:17, 16 дек 2014
  С кмет като Балю и хора като МАЗНИТЕ и Милко циганина не гората ами и нивите ще ни вземат.
 • 2
  Оо
  оооо
  15 -3
  08:49, 16 дек 2014
  то там има ли кмет ? този който наричате кмет е жива измет
 • 3
  12
  123
  24 -5
  08:51, 16 дек 2014
  Д-р Катя Попова е безгластна буква
  не я занимавайте с глупости
  тя така или иначе не разбира от нищо
 • 4
  Зе
  зелен
  11 0
  08:57, 16 дек 2014
  Вие искате да унищожавате гората или да я спасявате?
 • 5
  Дъ
  Дървоед
  19 0
  10:22, 16 дек 2014
  Ще я спасяват от обявяване за защитена територия, за да могат да я осекат цялата? Нещо ми бяга логиката.
  • Дъ
   дърво
   11 -1
   12:07, 16 дек 2014
   И на мен!
 • 6
  Чи
  чикаржиец
  16 -2
  12:03, 16 дек 2014
  Щом се зададът избори и Балю почва да си връща гората . Изпекан лъжец.
 • 7
  13
  13
  11 -1
  16:35, 16 дек 2014
  Ама това е много много смешно. нали не го вярвате, че ще стане.
 • 8
  Гу
  Гуню
  15 -1
  17:31, 16 дек 2014
  Срока за решаване проблема на курийта в Градина съвпада със ссрока на откриване подлеза " Диков". Кате да си жива и здрава все така да ни веселиш!
 • 9
  На
  Найдьо
  9 -3
  18:59, 16 дек 2014
  Кате, виж ся мойто момиче. Яз, за 100 години гробарство, съм закопал сума народ и на повекето съм научил историята и миналото. Тъй де - от чувищина. Тия, сигашните, направо ги фърлям в трапа без да съ фурмализирам. За тях нема кво да съ помни. Тебе шъ тъ видим. Да ти кажа от опит ко ша стане и ко няма да стане. Ти си мечтател, удожествена натура и да спасявъш гурата ти отива. Ама ората няма да тъ разберът. Те могът да одобрят место, дето да сеят фасуль и друг зеленчук и да си пасът дубитъка. Ша има да ти съ чудят ко си са зафанала с трънака. Друго кво. Шяла си да управяш центара в больницата. За хоръта е по-важно кой, а не къде. Намери правильните докторя, па после прай мястуту. Инак само шъ прахосъш парите. Друго кво. Чуй бай ти Найдьо. Напрай една кухня за бедни. Много народ с добро щъ запомнят. Шъ покажеш, че си по-стока от градските гулемци. И яз, кат дойте време да ти копам дупката, ша ти науча историята и шъ разказвам за тебе. С дубро.
 • 10
  Za
  ZABOBOL
  1 0
  19:23, 16 дек 2014
  Poveche ot 70 g.komichnite situacii,hora i sabitiq ne svarshvat.Jalko za chovecite narichashti sebe si BALGARI.S izbora na takiva "otgovorni drugari ",koito trqbva da vzemat"otgovorni resheniq"i sledvashtite 100g shte si igraem samo na shikalki...
 • 11
  14
  1401262035
  4 -1
  21:23, 17 дек 2014
  И къде са горските в цялата схема ? Кой е тоя началник на горското, кой е тоя горски дето е позволил циганите така да изсекат гората ?
 • 12
  Чи
  ЧИКА,ЖИЕЦ
  2 0
  07:17, 18 дек 2014
  Каква гоpа искате бе господа .Къде ще pаботя Геоpги и Доpа-Мазните .
 • 13
  Не
  не разбрал
  0 0
  21:34, 19 дек 2014
  Аз доколкото знам с.Градина има само една гора и тя е градинската курия,но така написано заглавието звучи, че името й е "Градинска гора".Искам да кажа, че е граматическа грешка написаната дума градинска с голяма буква и не е членувана,тя е прилагателно.Правилното заглавие е -Д-р Попова ще спасява градинската гора.
 • 14
  Pa
  parv_net
  1 0
  22:00, 19 дек 2014
  Правилно сте разбрали - Градинска гора е името на защитената местност, нещо като Агликина поляна, Дрънчи дупка, Хайдушки поляни и други...

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини